Det finns ingen anledning till oro.
Det finns ingen anledning till oro.

I veckan har Måbra.se och Allas.se gjort nya versioner av en ett år gammal artikel som påstår att det skulle vara en risk att ge barn clementiner på julafton. Precis då som nu är påståendet överdrivet och alarmistiskt.

”Därför ska du inte äta clementiner i jul”. Så löd en artikel som under måndagen publicerades på webbsidan till ”Sveriges största hälsotidning” Måbra. Artikeln är usprungligen publicerad på Allas.se och återfinns även på till exempel Femina.se. Liknande artiklar har även publicerats tidigare av bland annat Lajkat.

Artiklarna baserar sig på en intervju med Helle Raun Andersen, lektor i miljömedicin, som danska Söndagsavisen publicerade under 2015.

LÄS MER: Nej, du kan inte vara helt immun mot vinterkräksjukan

Resonemanget lyder ungefär som följande: under odlingsprocessen besprutas clementiner med organofosfat. Att äta mycket clementiner innebär att du kan få i dig ämnet vilket kan påverka det centrala nervsystemet negativt. Som argument för detta lyfter Raun Andersen studier som gjorts på människor som bor och arbetat på odlingar där besprutningen sker, personer som av uppenbara skäl är utsatta för besprutningsmedlen i en högre utsträckning än slutkonsumenten.

Det stämmer att organofosfat används för besprutning av icke-ekologiska clementiner och kan finnas närvarande på clementiners skal, och att vissa mängder förstås kan komma att intas när de skalas. Men som Kit tidigare skrivit finns det ingen egentlig anledning till oro.

Livsmedelsverket har gjort egna kontroller för att mäta mängden bekämpningsmedel som finns i clementiner. När det proverna gjordes 2015 hittades inga mätbara halter av organofosfater alls i 75-95 procent av proverna.

– Vi ser ingen anledning till att man inte borde äta clementiner eller annan citrusfrukt i vinter på grund av detta, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på Livsmedelsverket, till Kit.

Till Kit säger Livsmedelsverket att ett litet barn kan äta 1 kilo, eller ungefär 10 clementiner, varje dag under hela året utan att hälsan påverkas. Är du vuxen är den mängden förstås ännu större. Dessutom gäller den siffran bara om du skulle äta clementinerna med skalet på.

Den som planerar att traditionsenligt äta clementiner under julafton kan alltså pusta ut. Det finns ingen anledning till oro.

LÄS MER: Så får du i dig vitaminerna som du behöver

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset