Påhittade personer citeras i artiklarna som fått spridning.
Påhittade personer citeras i artiklarna som fått spridning.

I artikeln står det att du får böter på 4 500 kronor om du viftar med en utländsk flagga i norska 17 maj-tåg. Men det ligger ingen sanning i påståendet.

”Går du med utenlandsk flagg på 17 mai i år får du 4.500 kr i bot”.

Så lyder rubriken till artikeln från viralsajten Dagmagasinet som har fått stor spridning i vårt grannland de senaste dagarna.

Artikeln har även letat sig till Sverige där den bland annat delades i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” på onsdagen. Inlägget har i skrivande stund genererat drygt 2 500 interaktioner. I kommentarsfältet hyllas det påstådda bötesstraffet av många. ”Helt rätt”, ”heja Norge” och ”något för vår fjollregering att ta efter” är några av kommentarerna.

LÄS MER: Nej, den ”invandrade pensionären” får inte dubbelt så mycket som den ”svenske pensionären”

Men det stämmer inte att den som går med en icke-norsk flagga under norska nationaldagen riskerar böter. Något som den norska faktagranskaren Faktiskt.no har skrivit om.

Artikeln från Dagmagasinet publicerades den 11 maj. En månad tidigare publicerades påståendet på sajten Viralstarz. Båda sajterna har registrerats under de senaste månaderna.

Artikeln delades i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige” där flera tyckte om det påhittade förbudet.

En av källorna som nämns i artiklarna är Lisbeth Bohn, som uppges vara medlem i 17 maj-kommittén. Men det finns ingen person med det namnet i kommittén. Faktiskt.no har varit i kontakt med Mette Gaarder som är sekreterare för 17 maj-kommittén.

– Det här är bara struntprat! Det är märkligt hur sådana här saker bara dyker upp, säger hon.

Dagmagasinet och Viralstarz använder även Aina Gerhardsen, påstådd lokalpolitiker för Fremskrittspartiet, som källa. Men någon med det namnet finns inte inom partiet och inte heller i Norges folkbokföring.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte en pensionär som får sin rullator beslagtagen

Frågan om utländska flaggor i 17 maj-tågen har dock varit omdiskuterad i Norge. 2008 försökte exempelvis 17 maj-kommittén i Oslo förbjuda icke-norska flaggor i ett barntåg. Men dåvarande borgmästaren Fabian Stang satte stopp för förbudet och menade att det skulle bryta mot yttrandefriheten.

Varje år går 17 maj-kommittén igenom riktlinjerna gällande barntågen i Oslo:

”Eleverna uppmanas att gå med den norska flaggan, den samiska flaggan eller FN-flaggan”, står det i riktlinjerna enligt Faktiskt.no. En formulering som inte har ändrats på flera år.

Sajterna Dagmagasinet och Viralstarz har använt påhittade personer för att försöka lura människor att det är förbjudet med icke-norska flaggor under norska nationaldagen. Men det ligger ingen sanning i påståendet.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset