Några gratis snusdosor blir det inte för de som kommenterar.
Några gratis snusdosor blir det inte för de som kommenterar.

Skriv ”ja tack” i kommentarsfältet och få tio gratis snusdosor. Visst låter det bra? Tyvärr är erbjudandet för bra för att vara sant. Det är bara en av alla abonnemangsbluffar som spridits på Facebook den senaste tiden.

Den 9 november publicerades ett inlägg på Facebooksidan Snusnet.se med löften om gratis snus. De 2 000 första som kommenterar ”ja tack” i kommentarsfältet lovas 10 snusdosor helt gratis.

Den som delar bilden fördubblar chansen att vinna, står det också i inlägget. Över 600 personer hade på måndagen kommenterat under inlägget.

Men personerna bakom erbjudandet har ett dolt syfte med inlägget. Nämligen att lura in människor i dyra abonnemang.

LÄS MER: Skräckpropaganda om aspartam sprids på nätet

Den som kommenterar under inlägget kontaktas personligen och uppmanas att klicka på en länk. Du uppmanas sedan att betala frakt på några kronor för att få ta del av ditt erbjudande.

Men i det finstilta står det att du tecknar ett abonnemang med en månadsavgift på 749 kronor eller liknande som automatiskt dras från ditt konto. Ett tillvägagångssätt som Viralgranskaren har skrivit om flera gånger tidigare.

Det finns flera tydliga tecken på att det handlar om en bluff, tecken som kan vara bra att känna till. Till exempel att Facebooksidan bakom inlägget är ny, den skapades den 30 september 2018 och har sedan dess publicerat flera sponsrade inlägg med liknande innehåll.

Texten i inlägget är även skriven på bristfällig svenska och verkar vara översatt via en översättningstjänst.

Vill du läsa mer om hur du avslöjar en blufftävling kan du läsa vår steg för steg-guide.

LÄS MER: Nej, Ica vill inte skicka en gåva till dig – så avslöjar du sms-bedragarna

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset