Annonsen i bilden har kommit upp i mångas flöden på Facebook den senaste tiden.
Annonsen i bilden har kommit upp i mångas flöden på Facebook den senaste tiden.

I annonsen står det att du kan köpa solglasögon från Ray-ban för endast 199,99 kronor. Men det stämmer inte. Det är en välkänd bedrägerimetod i syfte att lura dig på pengar.

Du kanske har sett annonsen för billiga solglasögon av märket Ray-ban i flödet. Kanske har du blivit taggad av en vän eller själv varit den som omedvetet spridit annonsen.

Erbjudandet är mycket bra: köp Ray-bans som egentligen skulle ha kostat 1 950 kronor för endast 199,99 kronor. Du har ”bara en dag” på dig.

Tyvärr är erbjudandet för bra för att vara sant. Det handlar om en bedrägerimetod som har fått spridning med jämna mellanrum de senaste åren.

LÄS MER: Du kan ladda ner en fil med allt Facebook vet om dig – så här gör du

I den aktuella bildannonsen som Viralgranskaren har tittat närmare på uppmanas folk som vill köpa billiga glasögon att gå in på sajten www.rboeu.com. Där möts man av erbjudanden om billiga solglasögon. ”Save: 88% off”, står det bland annat för att locka till köp. Ray-bans logotyp och produktbilder används för att det ska framstå som att företaget står bakom sajten. Under kontaktuppgifter finns en mejladress som verkar vara kopplad till ett företag i Kina.

Bedrägerisajterna försöker få det att framstå som att välkända varumärken står bakom dem.

Domännamnet registrerades i mitten av mars i år. Samma dag registrerades över 50 liknande .com-domäner där bokstäverna ”rb” ingick. I princip alla sajter skyltar med extremt billiga märkessolglasögon. Det kan med andra ord dyka upp en hel del aktivitet från bedragarna den närmaste tiden.

För två år sedan var det en stor våg av dessa annonsbilder när tusentals svenska Facebookanvändare omedvetet spred reklamen för bedrägerisajterna. I augusti 2016 uttalade sig det multinationella företaget Luxottica, som äger Ray-ban, om att de stängt ner över 16 500 Facebookrelaterade Ray-ban-bluffar sedan början av det året.

LÄS MER: Utmaningarna sprider sig på Facebook – så tjänar företagen på det

Bedragarna använder olika sätt för att komma åt användarnas konton i sociala medier så att de kan sprida reklam för sajterna. Det kan vara genom att få användarna att klicka på länkar som gör att de ger bort sina inloggningsuppgifter eller genom att få dem att installera skadliga program.

Tips: Så gör du om du är drabbad

Om du omedvetet har spridit reklam för bedrägerisajter på Facebook eller drabbats på annat sätt finns det några saker du kan göra.

1. Byt lösenord. Om du kan logga in på ditt konto byter du lösenord under inställningar. Kan du inte logga in på ditt konto kan Facebook hjälpa dig här.

2. Ta bort suspekta appar. Gå till inställningar och klicka på applikationer. Ta bort de appar eller spel som du känner dig misstänksam mot.

3. Kolla din aktivitet. Under inställningar kan du se din inloggningshistorik, dina senaste inlägg och mycket annat. Ta bort all ovälkommen aktivitet som gjorts från ditt konto.

4. Rapportera till Facebook. Om du stöter på spam eller andra suspekta aktiviteter kan du rapportera det till Facebook som förhoppningsvis kan komma tillrätta med problemet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset