Åter igen har påståenden om att du skulle kunna undantas från Facebooks användarvillkor genom att publicera en status börjat att spridas på sociala medier. Men precis som vid tidigare fall den här typen av status har spridits gör de exakt ingenting.

Den här artikeln är ursprungligen från 2014 men har uppdaterats för att kunna skildra den aktuella situationen.

Jag ger inte facebook eller några enheter associerade med facebook tillstånd att använda mina bilder, information eller tjänster, både tidigare och kommande.”, ”I samband med de nya Facebookriktlinjerna förklarar jag härmed att min upphovsrätt finns på alla mina personuppgifter, illustrationer, serier, målningar, professionella bilder och videor , etc.”

Så skriver just nu hundratals svenskar på sina Facebooksidor . Och det är inte så konstigt –  varje post riktar sig i slutet direkt till de användare som ännu inte delat vidare den:

”Om du inte publicerar ett uttalande minst en gång, kommer du tyst tillåta användning av objekt såsom bilder och information i dina profilstatusuppdateringar.”

Det handlar alltså om en kopierad och inklistrad text som delas vidare, i tron att den juridiskt ska påverka ägarförhållandena mellan Facebook och användaren. Och det kan man ju förstå – ingen vill att Facebook ska äga ens bilder eller filmer.

Tyvärr är en kopierad och inklistrad status i det här fallet ungefär lika effektivt mot Facebook som det är att sitta i en liten roddbåt och skälla ut det stormande havet. Det är kontentan i vad sakkunniga säger nu, och har sagt tidigare då denna status cirkulerat.

Frida Löwengren på Northern Link PR säger till Viralgranskaren att det som gäller är Facebooks användarregler – men också att det är användaren själv som äger sitt material på Facebook .

– Det är rätten att visa dina bilder som du överlåter till Facebook. Men om du väljer att ta bort ditt konto så raderar Facebook samtliga uppgifter om dig, även om den processen kan ta ett par veckor, säger Löwengren.

Även Daniel Westman , doktorand i rättsinformatik på SU:s juridiska institution, säger att den här sortens ensidiga yttranden har liten eller obefintlig rättslig relevans.

– Relationen mellan dig som användare och Facebook bestäms av tvingande lagstiftning, men framför allt av användarvillkoren som du accepterar genom att börja använda tjänsten, skriver han i ett mejl.

Det är långt från den första gången en kopierad text i stil med denna cirkulerar. Enligt Snopes.com gick en tidig version av brasklappen runt på nätet redan 2002, och texten som nu går runt har i olika former funnits i nästan två år.

Hösten 2012 ändrade enligt PC för alla Facebook sitt användaravtal som berör användarnas privatliv och upphovsrätt, och kort därefter började varningen – som hänvisar till användaravtalsförändringen – cirkulera. I november 2012 gick Facebook själva ut och dementerade att en status som denna skulle funka.

Så kan du som privatperson göra något för att förhindra vilka uppgifter Facebook äger om dig? Ja, Snopes listar i sin artikel om statusuppdateringen några alternativ:

  • Undvik att skaffa dig ett konto på Facebook.
  • Förhandla fram ett eget bilateralt avtal dig och Facebook emellan.
  • Pressa Facebook att ändra sina regler genom deras Site Governance-sida.
  • Radera ditt konto på Facebook.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset