Ett inlägg som publicerades förra veckan har fått över 600 000 kommentarer.
Ett inlägg som publicerades förra veckan har fått över 600 000 kommentarer.

Om du skriver BFF i en kommentar på Facebook kan du se om ditt konto är skyddat. Ett påstående som har fått stor spridning den senaste tiden. Men det finns ett problem: påståendet stämmer inte.

I kölvattnet av Cambridge Analytica-skandalen har du kanske sett någon skriva BFF i en kommentar på Facebook. Enligt flera inlägg som har cirkulerat i sociala medier kan du nämligen se om ditt konto är skyddat från obehöriga om du skriver bokstavskombinationen i en kommentar.

LÄS MER: Utmaningarna sprider sig på Facebook – så tjänar företagen på det

Den 6 april publicerades en bild på ett amerikanskt byggföretags Facebooksida med detta påstående. Inlägget har fått stor spridning sedan dess, även bland svenska användare. I bilden står det att Mark Zuckerberg ”uppfann ordet BFF” följt av ”Skriv BFF i en kommentar. Om det blir grönt är ditt konto säkert. Om det inte blir grönt måste du byta ditt lösenord”.

Inlägget har i skrivande stund fått över 600 000 kommentarer där de allra flesta har skrivit BFF.

Men det ligger ingen sanning i påståendet.

LÄS MER: Du kan ladda ner en fil med allt Facebook vet om dig – så här gör du

BFF är en förkortning för ”best friends forever”. Att bokstäverna blir gröna är inget bevis för att ditt konto är säkert. Anledningen till den gröna färgen är att BFF är en av många textanimationer som finns på Facebook. Med rätt inställningar kommer en animation som kallas ”dancing hands” att aktiveras om du skriver BFF i en kommentar.

Animationen ”dancing hands” som dyker upp om du skriver BFF.

Det finns alltså ingen anledning till oro om bokstäverna inte blir gröna, det handlar bara om vilka inställningar du har.

Låt oss titta närmare på det andra påståendet: uppfann Mark Zuckerberg BFF? Svaret är med allra största sannolikhet nej. Enligt den amerikanska ordboken New Oxford American Dictionary har förkortningen använts sedan åtminstone 1996. Det framgår inte vem som först använde sig av förkortningen, men eftersom Facebookgrundaren bara var ett barn då är det inte troligt att det var han.

LÄS MER: Sex saker som alla på Facebook borde tänka på

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset