I en artikel som publicerats av viralsajten Viralking påstås det att du som konsument kan se huruvida en frukt eller grönsak är genmodifierad baserad på varans så kallade PLU-kod. Men det stämmer inte.

Hasse Holmberg/TT/Skärmdump/Metro

Du kan däremot med hjälp av PLU-koden se om en vara är ekologiskt odlad.

"Om du ser en vara med en etikett som börjar med 8, köp inte den: det här är vad siffran innebär." Så lyder rubriken på en artikel publicerad på viralsajten Viralking, som Viralgranskaren tidigare skrivit om. En identisk artikel finns också på sajten Tittapavideon.se. 

Artikeln påstår ungefär följande. Tittar du på streckkoden på frukter och grönsaker i din matbutik ser du att klisterlappen också innehåller fyra eller fem siffror. Om det finns fyra siffror på etiketten är varan konventionellt odlad, har den fem siffror och den första är en åtta är varan genmodifierad och har den fem siffror och den första är nio är varan ekologiskt odlad.

► LÄS MER: Inga belägg för påståenden om dödlig potatis-gas
 
 
Siffrorna som artikel syftar på är en så kallad PLU-kod. PLU, eller price look-up code, används framför allt av butiker för att lättare kunna få en översikt över lagersaldo och transaktionshistorik. Märkningen regleras av organisationen IFPS, International federation for produce standards.
 
I IFPS användarguide specificeras de olika kodernas betydelse. Och det stämmer att du kan se om en frukt eller grönsak är ekologiskt producerad genom att titta på koden – då består koden av fem siffror mellan 93000 och 94999. Konventionellt odlade produkter har koder mellan 3000 och 4999. I framtiden kommer även nummerserien 83000-83999 användas för konventionellt odlade varor. 
 
Det stämmer dock inte att du kan se om en vara är genmodifierad genom att titta på PLU-koden. Tidigare var det tänkt att nummerserien 83000-84999 skulle användas för GMO-varor, men det togs aldrig i bruk i praktiken. Istället kommer den nummerserien i framtiden att användas för konventionellt odlade grödor. Även detta står i IFPS användarguide.

► LÄS MER: Nej, din mikrovågsugn är inte så farlig som den här artikeln påstår
 
 
Den som köper mat behöver dock inte oroa sig. EU har världens hårdaste lagstiftning kring genetiskt modifierade organismer, och det finns inget vetenskapligt stöd för att GMO-grödor skulle vara skadliga eller farliga. All GMO som säljs i Europa får säljas först när Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, Efsa, gjort en riskbedömning och kommit fram till att grödan är lika säker som icke-GMO.
 
Alla GMO-livsmedel som säljs inom EU ska dessutom märkas. Det kan till exempel stå att varan är "framställd av genetiskt modifierad soja". En lista över all GMO som får säljas i EU finns här.

► LÄS MER: Populär sajt uppmanar att strunta i beprövad cancerbehandling
 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset