Att du skulle kunna tillkalla polis genom att skriva in din bankomatkod baklänges är en vandringssägen som florerat länge.
Att du skulle kunna tillkalla polis genom att skriva in din bankomatkod baklänges är en vandringssägen som florerat länge.

På mindre än ett år har ett Facebookinlägg som påstår att du kan tillkalla polis genom att skriva in din bankomatkod baklänges delats två miljoner gånger. Påståenden av den typen har spridits länge, men är falska.

”Bråka inte om en tjuv tvingar dig att ta ut pengar ur en uttagsautomat, skriv in din kod baklänges. Om din kod är 1234 skriver du in 4321. Gör du det kommer pengarna som tas ut att fastna i automaten, och automaten kommer genast att tillkalla polis utan att rånarna blir misstänksamma. Alla bankomater har den här funktionen.” Så lyder ett Facebookinlägg som publicerades i januari och sedan dess delats över två miljoner gånger.

LÄS MER: Nej, Stefan Löfven har inte infört en cykelskatt ”när du cyklar till jobbet”

Att du skulle kunna tillkalla polis genom att skriva in din bankomatkod baklänges är en vandringssägen som florerat länge, som enligt Snopes spridits sedan åtminstone september 2006.

Men inga bankomater i Sverige har en sådan funktion, och det finns ingenting som tyder på att ett sådant system någonsin skulle ha implementerats på uttagsautomater.

Viralgranskaren har kontaktat de aktörer som tillhandahåller uttagsautomater i Sverige, ICA banken, Bankomat AB och Nokas (Kontanten). Alla tre uppger att deras automater saknar en sådan funktion.

– Den funktionen har vi inte. Däremot satsar vi på trygghet på andra sätt genom till exempel trygghetskameror och genom att placera våra automater på trygga platser, säger Johanna Holst, Kommunikationsansvarig på Bankomat AB.

”Vi har inte någon sådan funktion på våra automater.”, skriver Kalle Boumedienne, vd för Nokas Värdehantering, i ett mail till Viralgranskaren.

”Det påståendet stämmer inte”, skriver Emelie Ericson, pressansvarig på ICA gruppen, i ett mail till Viralgranskaren.

Det har funnits tankar på att implementera den här sortens system i bankomater, en amerikansk patentansökan för sådan teknik godkändes 1998. Sedan dess har flera lokala parlament i USA försökt lagstifta om en sådan ”panikknapp”, utan att lyckas.

Den amerikanska myndigheten FTC, som ungefär motsvarar svenska Konsumentverket, gjorde en analys av teknologin som presenterades i formen av en rapport i april 2010.

Förutom att konstatera att sådan teknologi aldrig implementerats i USA menade man också att en sådan lösning inte är optimal. Detta eftersom det skulle innebära stora kostnader, öka risken för onödiga polisutryckningar men också för det skulle kunna innebära en större risk för rånoffer i vissa fall om de blir påkomna med att tillkalla polis. Man är också osäker på sådan teknologi faktiskt skulle minska typen av brottslighet den syftar till att förhindra.

LÄS MER: Nej, den här pensionären fick inte sparken från en matbutik ”av en väldigt ovanlig anledning”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om pengar