Genom att gilla inlägget och kommentera ”Red Bull” kan du vinna en årsförbrukning av energidrycken. Det påstås i ett inlägg som just nu sprids. Men det är en blufftävling.

Tusentals användare har skrivit ”Red Bull” under inlägget som just nu sprids på Facebook. Anledningen är att de hoppas bli vinnare av en årsförbrukning av produkten.

Men sidan som heter ”Red Bull Sverige” och använder sig av företagets logo har ingenting med energidryckstillverkaren att göra.

LÄS MER: Så avslöjar du om tävlingen på Facebook är en bluff – steg för steg

Så avslöjar du falska tävlingar

Det är inte alls ovanligt att stora företag utnyttjas när bedragare vill komma över personuppgifter eller lura in människor i dyra abonnemang. Vi har tidigare skrivit om när varumärken som Ikea, Norwegian och Gröna Lund har använts i falsk marknadsföring.

Men det finns flera tecken du kan hålla utkik efter för att avslöja om tävlingen är en bluff.

När det kommer till sidan ”Red Bull Sverige” kan man till exempel se att den skapades på torsdagen den 23 augusti 2018, vilket framgår om man går in under fliken ”Info och annonser”.

LÄS MER: Spamstatus sprids på sociala medier – leder till blufftävling

Dessutom är det inte troligt att ett så pass stort företag som Red Bull skulle ha mindre än 500 följare på sin officiella Facebooksida i Sverige. Det finns inte heller några kontaktuppgifter eller liknande vilket man kan förvänta sig av ett seriöst företag.

Red Bull: Uppmanar alla att undvika dem

Jesper Antell på Red Bull Sverige bekräftar att det rör sig om en blufftävling.

”På senare tid har det dykt upp fejkkonton på Instagram och Facebook som ser ut att tillhöra Red Bull, där man ofta lockas att köpa billiga produkter eller delta i tävlingar. Dessa erbjudanden kommer inte från oss och vi uppmanar alla att undvika dem”, skriver han i ett mejl.

Uppdatering 17 september 2018:

Under september har Facebooksidan ”Svenska tävlingar” publicerat flera påhittade tävlingar i syfte att lura människor. Bland annat gällande en årsförbrukning av Red bull. Tillvägagångssättet är samma som i exemplet ovan.

Sidan ”Svenska tävlingar” skapades den 9 september.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset