På en fest en gång träffade jag en kille som utbildade sig till optiker. Vi pratade med varandra om yrkesval och jag var nyfiken på hur han hade bestämt sig för sitt – var han särskilt intresserad av syn och ögat, ville han ha ett yrke där han fick hjälpa andra eller hade han bara halkat in i branschen på ett bananskal? Ingetdera, visade det sig.

”Jag är helt ointresserad egentligen. Men det är ett bra, stabilt jobb som jag inte behöver ta med mig hem på kvällarna. Det som betyder något för mig är en rik fritid.”

►LÄS MER: Undvik de lynniga cheferna – de kan sabba din karriär

Jag minns att vårt korta samtal var ögonöppnande för mig – en insikt om att så kan man också tänka. De flesta i min omgivning, inklusive jag själv, var vid den här tiden inställda på att ens framtida jobb antingen skulle handla om att förändra världen eller att ha jätteroligt jämt. Nu är jag visserligen både visionärt lagd och en drömmare. Men det finns problem med utgångspunkten att man ska JOBBA med det man tycker är allra roligast att göra. 

Till exempel forskning som visar att en plötslig förväntan om en yttre belöning (lön) kan ta den naturliga lusten ur det man tidigare gjort för nöjes skull.

►LÄS MER: Så blir du av med din rädsla för att prata inför dina kollegor

I en klassisk och lite sorglig israelisk studie delades barn som tyckte särskilt mycket om att rita in i olika grupper. I en av grupperna fick barnen veta att de kunde förvänta sig en belöning för sina teckningar, som de senare också fick. När forskarna återbesökte barnen två veckor senare visade det sig att just de barn som under experimentet förväntat sig och fått en belöning för sina teckningar efteråt börjat rita betydligt mindre än barnen som inte fått det.

Kanske hade jag ändå en känsla för att det kan funka så när jag bestämde mig för att strunta i musikgymnasium, trots att det roligaste jag vet är musik. Självklart är det bra på alla sätt att vara intresserad av det man ägnar arbetstiden åt, och ännu bättre om man hittar mening i det.

Men du behöver inte jobba med din hobby – risken är att den då kommer att tråka ut dig.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset