Nej, du riskerar inte "leptospirosis" när du dricker ur läskburkar
Nej, du riskerar inte "leptospirosis" när du dricker ur läskburkar

Den gripande historien om en familj som decimerades efter att ha druckit ur läskburkar med råttkiss på har fått 375 000 delningar, men är en mix av vandringssägen och rent påhitt.

"På söndagen åkte en familj iväg på picknick, och med sig hade de några läskburkar. På måndagen lades två familjemedlemmar in på sjukhusets intensivvårdsavdelning. Han dog på onsdagen, och obduktionen visade på leptospirosis."

Så inleds en Facebookpost som publicerades den 22 februari på sidan Filmygyan, en nyhetsfansida för folk som är intresserade av Bollywood. Den har 7,1 miljoner följare, så det var kanske inte så konstigt att den gripande om än osammanhängande (de två familjemedlemmarna från en mening blir i nästa mening plötsligt en "han") berättelsen snabbt fick hundratusentals delningar.

Leptospirosis ska enligt Filmygyan vara ett ämne i torkat råtturin, som hamnat på läskburkarna någon gång när de förvarades i ett lager innan leverans. Läskburkar tvättas aldrig innan försäljning, konstaterar sidan, och ger därför rådet till konsumenterna att själva alltid rengöra en burk innan man dricker ur den.

Denna historia har gått runt i denna form sedan åtminstone 2002, och i liknande former ända sedan 1998. Beroende på var man läser den så är det en familj i Belgien eller Texas som drabbats, och den studie som enligt posten ska visa att "toppen på läskburkar är mer förorenad än offentliga toaletter" har gjorts antingen i New York eller i Spanien. Kort och gott beror faktauppgifterna i historien helt på var den är publicerad.

Och ni vet ju hur trovärdig det brukar betyda att historien i grunden är.

Vad gäller leptospirosis, eller Weils sjukdom som den också heter på svenska, så dog faktiskt åtta personer enligt Snopes.com i ett utbrott av den samma år som ryktet först började cirkulera på nätet. Det är inte ovanligt att vandringssägner som syftar till att varna bottnar i ett korn av sanning, konstaterar Snopes, och detta är förmodligen ett sådant fall.

Varningen är dock som sagt osammanhängande, och dessutom överdriven. Weils sjukdom drabbar i regel 100-200 amerikaner per år, men i Sverige ses numera "nästan inga fall alls" enligt Folkhälsomyndigheten. Att det skulle smitta via läskburkar är heller inte särskilt troligt, eftersom dessa vanligen lagras i pappkartonger och dessutom oftast levereras till slutkonsumenten så snabbt som möjligt.

Att torka av läskburkar innan man dricker ur dem är ingen dålig idé, men just denna risk är alltså liten. Ungefär lika liten som en annan risk, beskriven av en uppenbart skeptisk kommentator under inlägget på Filmgyan: "Om man öppnar en tillknycklad burk kan uppenbarligen en vild björn hoppa ut och massakrera ihjäl en. Det är sant, det hände min enhörningsridande rymdfarbror!"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset