Det kritiska inlägget om fattigpensionärer ser ut att komma från KD-ledaren Ebba Busch Thor. Men ett fejkat Twitterkonto står bakom publiceringen. Nu har en skärmdump av inlägget återigen fått spridning.

Det var i början av januari 2018 som det kritiska inlägget om fattigpensionärer publicerades i Ebba Busch Thors namn. Så här löd texten:

”Allt detta prat om fattigpensionärer. Hur vore det om människor lärde sig hur det svenska pensionssystemet fungerar och slutar kräva att staten ska dalta med vuxna människor? I Sverige får man den pension man förtjänar. Alternativet är socialism och det vill vi inte ha”.

LÄS MER: Nej, Italien har inte utfärdat en resevarning för Sverige

Men det var inte KD-ledaren som hade författat inlägget.

– Väldigt obehagligt. Jag vaknade upp och hade fått otroligt mycket respons och frågor ifrån folk som hade sett mina uttalanden som då inte var mina, sa Ebba Busch Thor till Viralgranskaren i maj förra året.

Skärmdump fortsätter spridas

Partiet gick snabbt ut och varnade för fejkkontot.

Trots att det falska Twitterkontot @EbbaBuschThorKD stängdes av och inlägget raderades fortsatte texten att få spridning genom skärmdumpar.

Nu, ett år efter att det publicerades, har spridningen återigen tagit fart, vilket har resulterat i flera frågor till oss. Bland annat delas en skärmdump av fejkinlägget via Facebooksidan ”Nej till EU-skatt”. Totalt har Facebookinlägget över 1 000 delningar.

LÄS MER: Val, bluffar och traditionskrig – så var Viralgranskarens 2018

Martin Kits är stabschef hos Ebba Busch Thor. Han tycker att det är tråkigt att inlägget sprids på nytt.

– Det är ett väldigt förslaget sätt att misskreditera en person. Det visar på vikten av att vara vaksam på sociala medier, verkar det väldigt konstigt så är det förmodligen också det.

Går det att skydda sig mot sådant här?

– Jag tror att det är svårt att skydda sig helt och hållet. I den politiska världen finns det alltid åsiktsmotståndare som har ett intresse av att sprida och förmedla en bild som misskrediterar motståndaren. Därför är det lätt hänt att sådant här lever kvar länge. Men så är det med nätet, har det en gång hamnat där så är det väldigt svårt att bli av med det, säger Martin Kits.

Vanligt med fejkade konton

KD-ledaren är långt ifrån ensam om att ha fått ett fejkkonto skapat i sitt namn. Det är vanligt att offentliga personer råkar ut för detta, inte minst när det kommer till toppolitiker. En sökning på Twitter visar att det finns fejkade konton i samtliga nuvarande partiledares namn.

Det enklaste sättet att säkerställa att en offentlig persons Twitterkonto är riktigt är att hålla utkik efter det blå verifieringsmärket bredvid namnet.

Märket i blått signalerar att ett Twitterkonto är verifierat.

Samtidigt är det inte alla som har ett verifierat konto, exempelvis Ebba Busch Thor och MP:s språkrör Isabella Lövin. Då får man i stället titta på antal följare, vilken typ av inlägg som publiceras och andra tecken som kan ge en indikation på om det är äkta eller inte.

LÄS MER: Nej, en vakthund har inte eldats upp i Malmö på nyår

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset