Det är ingen hemlighet att militärpolisen går hårt fram i Rio de Janeiros kåkstäder i ett försök att minska brottsligheten inför fotbolls-VM. Men BOPE, som specialstyrkan heter har inte lagt ut bilder på dödade ungdomar med kommentaren "Vi går inte in i favelorna för att dödas. Vi går in för att döda."

En mycket stark bild som sades komma från Batalhão de Operações Policiais Especiais officiella Facebooksida började spridas i sociala medier kort efter att BOPE i februari gått in i favelan Morro do Juramento.
 
Bilden har fått stor spridning även internationellt trots att brasilianska medier avslöjade den som icke officiell så fort den dök upp.
 
"Militärpolisen tar avstånd från användandet av bilder på skadade," meddelade en talesman för BOPE tidningen Globo och lade till att den inte hade lagts upp på den officiella Facebooksidan.
 
Det framgår inte huruvida bilden är äkta, även om mycket talar för det, men vad som är sant är att BOPE verkligen gick in i favelan den dag som fotot ska ha tagits. Insatsen gjorde som ett svar på ett eldöverfall på en grupp poliser som resulterade i att en av dem dog. Sex personer som misstänktes för att ha varit delaktiga i överfallet sköts ihjäl.
 
Alla som har sett filmen "Tropa de elite" vet att styrkan inte är kända för att undvika våld – och för den som inte har sett filmen räcker det med att slänga ett öga på styrkans emblem: En dödskalle genomborrad med en dolk framför två korsade pistoler.
 
Elitsyrkan har även uppmärksammats av  Amnesty International som kritiserade deras metoder i en rapport från 2006. 
 
 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset