Källan är en ökänd satirsajt.
Källan är en ökänd satirsajt.

En artikel på den Arla-ägda sajten Vardagspuls som ursprungligen publicerades i februari 2016 har under början av september fått nytt liv. Artikeln, som påstår att en arbetslivsforskare kommit fram till att 66 procent av alla svenskar så kallat låtsasbajsar på sitt jobb, har fått tusentals interaktioner – men är baserad på en satirartikel.

”Vi har fått ett nytt arbetsmarknadsfenomen i Sverige – skenbajsning. Det här enligt arbetslivsforskaren Mikael Ljung som menar att 2 av 3 helt enkelt ”låtsasbajsar” på jobbet – för att få en extra stund med mobilen.”

Så skriver den Arla-ägda webbsidan vardagspuls i en artikel som publicerades i februari 2016. Artikeln återpublicerades och sponsrades på Facebook den 7 september, och har bara i Facebookinlägget fått närmare 2 000 interaktioner. Totalt har artikeln fått drygt 3 600 interaktioner på Facebook sedan den publicerats. Även TV4:s nyhetsmorgon tog upp den påstådda undersökningen i februari förra året.

LÄS MER: Nej, Kent Ekeroth vill inte förbjuda pepparsalami

I artikeln, som avpublicerades under onsdagen, hänvisar man till en påstådd intervju sajten Inzoomat gjort med en arbetslivsforskare. Enligt artikeln ska arbetslivsforskaren, Mikael Ljung, studerat antalet toalettpauser i det svenska arbetslivet sedan 2003, och publicerat en avhandling på ämnet tidigare under 2016.

Men det finns ingen arbetslivsforskare med namnet Mikael Ljung, eller Magnus Ljung som han kallas i originalartikeln. En enkel koll visar dessutom att sociologiska institutionen inte publicerat någon sådan avhandling under 2016. Bilden på den påstådda forskaren är stulen från en lärare som inte har någonting med artikeln att göra.

Som om inte det vore nog är Inzoomat en uttalad satirsida, som tidigare fått spridning på satirartiklar om att Sverigedemokraternas Kent Ekeroth skulle vilja förbjuda pepparsalami och att Bob Dylan sagt att han vägrar ta emot Nobelpriset. Sajten, som står på Viralgranskarens varningslista, skriver till och med själv att man är en ”satir/humortidskrift”.

Vardagspuls artikel togs bort under onsdagen efter att en av Viralgranskarens läsare hört av sig till sajten.

”Vi avpublicerade artikeln för att den inte är sann. Så det var inte ett svårt beslut. Så fort misstaget uppdagades tog jag bort artikeln ur vårt system. Men det kommer ju att dröja en tid innan Google-indexeringen försvinner. Den här artikeln skrevs av en reporter som inte längre jobbar hos oss. Den borde förstås aldrig ha publicerats. Den är nu borttagen från vardagspuls.se och slutade att marknadsföras på Facebook under gårdagen. ”, skriver Vardagspuls chefredaktör och ansvarige utgivare Peder Nääs Sundemyr i ett mail till Viralgranskaren.

Enligt Nääs Sundemyr kommer man nu att gå igenom alla sina gamla artiklar för att se om fler misstag begåtts.

”Vi ser mycket allvarligt på det här eftersom Vardagspuls är en sajt som tar källkritik och journalistisk noggrannhet på stort allvar. Med anledning av det kommer vi att kamma igenom vårt övriga material för att säkerställa att inga fler felaktiga artiklar publicerats kring samma tidsperiod. Med dagens rutiner skulle en artikel som bygger på en sådan källa aldrig kunna publiceras på vår sajt.”, fortsätter han.

LÄS MER: Nej, Bob Dylan har inte sagt att han vägrar ta emot Nobelpriset

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om satir