Video visar inte dialogpoliser.
Video visar inte dialogpoliser.

En video på ett polisingripande från förra året har fått spridning igen. Enligt det nya inlägget visar videon dialogpoliser. Det stämmer inte. Videon delades också av en av Kristdemokraternas riksdagskandidater utan någon förklaring kring innehållet.

Ett videoklipp från den 20 april förra året har fått ny spridning på sociala medier. Videon visar en man som går till attack mot tre poliser och en väktare på en parkeringsplats. Mannen kastar sedan stenar mot en polisbil och har sönder en ruta. Sedan tar videon i inlägget slut.

Ett av inläggen med videon har setts nästan 100 000 gånger på Facebook de senaste dagarna. I det inlägget står det att videon visar svenska dialogpoliser. Det stämmer inte.

– Det var inte dialogpoliser, säger polisens presstalesman Lars Byström.

Dialogpoliser används i samband med allmänna sammankomster. De arbetar med att bibehålla ordningen och tryggheten för alla som deltar i demonstrationer samt med att förmedla information mellan polisen och grupper som arrangerar opinionsyttringar.

 

LÄS MER: Ja, inlägg om misshandlade tonårstjejer i Linköping stämmer

Anmäldes för mordbrand

Enligt Expressen, som uppmärksammade händelsen när den inträffade förra året, visar klippet en händelse vid en så kallad genomgångsbostad, en typ av bostad för personer som av ekonomiska och sociala skäl inte har möjlighet att få en bostad på den vanliga bostadsmarknaden.

Personen som attackerar polisen ska ha varit hyresgäst i en av bostäderna och ska ha uppträtt aggressivt mot väktare i området som då tillkallade polisen.

– Det skrevs en anmälan om allt från mordbrand till våld mot tjänsteman och skadegörelse, säger Lars Byström.

I kommentarerna till videon har flera personer påpekat att klippet är över ett år gammalt och personen som laddat upp det har även skrivit ett nytt inlägg där uppgifterna korrigeras. Men det inlägget har inte fått i närheten av samma spridning.

Spreds av riksdagskandidat

En av dem som valt att sprida videon på nytt är den kristdemokratiska riksdagskandidaten Destiny Näslund, som också är ordförande för KDU Bromma. ”Är detta verkligen Sverige? VAKNA! K A T A S T R O F”, skriver hon på Twitter utan någon förklaring kring videon.

Efter att Metro sökt Destiny Näslund via Kristdemokraternas presskontakt raderades tweeten med videon snabbt. Näslund vill inte kommentera varför hon lagt upp videon men enligt KDU:s presskontakt Fredrik Bergström kände hon varken till att videon var gammal eller filmens kontext.

– Hon hälsar att hon är på semester och att hon inte är intresserad av att ge någon kommentar, säger han.

LÄS MER: Nej, utlandssvenskar har inte fått alla partiers valsedlar utom SD:s

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset