Varningarna är både gamla och orealistiska.
Varningarna är både gamla och orealistiska.

I ett par veckor har ett nygammalt kedjebrev cirkulerat på Facebook. Enligt meddelandet skrivs kommentarer med "smutsigt" innehåll i ditt namn som du inte kan se. Det stämmer inte. Varningen är ett klassiskt kedjebrev i nytappning.

Finns tydligen en ny hacka på facebook,” så står det i ett nygammalt kedjebrev som börjat spridas igen på Facebook.

Viralgranskaren har tidigare rapporterat om liknande meddelanden och slagit fast att varningarna är både gamla och orealistiska. Det meddelande som sprids just nu är dessutom fullt med märkliga formuleringar vilket beror på att det är direktöversatt från engelska.

Liknande varningar har spridits sedan åtminstone 2011.  Formuleringar har ändrats men grundmeddelandet om att ”nya hackare” på Facebook skriver kränkande texter och publicerar videor i ditt namn har återkommit i flera år. I meddelandet påstås det också att du själv inte kan se vad som står i de texter som ”hackaren” skriver i ditt namn.

LÄS MER: Det här är sant och falskt om virus och hackare på Facebook

Det är såklart tekniskt möjligt att en person som tagit över ditt Facebook-konto kan använda det för att sprida elaka saker. Men det är inte möjligt att dölja sina egna inlägg för sig själv på Facebook.

Det diffusa varningsmeddelandet beskriver inte heller några av de egentliga tillvägagångssätten som hackare använder för att ta över sociala medier-konton. De kan exempelvis lura dig att installera fejkade Facebook-appar eller att dela med dig av dina inloggningsuppgifter via phishing-meddelanden.

Men den varningen som sprids nu beskriver inte några av de riskerna på ett bra sätt. När Viralgranskarens kollega Hoaxslayer skrev om varningen konstaterade de att den är misstänkt lik en rad tidigare luddiga varningar.

Det står inte hur man ska skydda sig eller någon nyttig information om attackernas omfattning eller aktualitet alls. ”Att dela den här varningen hjälper ingen”, skriver Hoaxslayer.

LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset