Professorn: "Att det skulle rensa kroppen från bakterier eller toxiner har jag svårt att se framför mig".
Professorn: "Att det skulle rensa kroppen från bakterier eller toxiner har jag svårt att se framför mig".

En lök i strumpan medan du sover ska göra underverk för din hälsa. Påståendet har cirkulerat i många år – men det finns inga vetenskapliga belägg för att det stämmer.

Den som googlar på ”lök i strumpan” kommer att mötas av en rad artiklar från viralsajter som påstår att knepet gör dig frisk. Påståendet har spridits under många år.

Nu senast, i september, publicerades en artikel om huskuren på sajten Notisar.se. Rubriken: ”Om du lägger en lök i strumpan så händer det här! Det har fungerat i århundraden”.

LÄS MER: Nej, inga bevis för att du kan motverka hjärtinfarkt genom att hosta

Enligt artikeln ska löken verka virushämmande, antiinflammatoriskt och bakteriedödande. En lökskiva i strumpan hjälper dig att frigöra toxiner och det renar blodet. ”Detta kommer göra dig frisk på nolltid”, utlovar artikelförfattaren.

Visst låter det fantastiskt? Tyvärr finns det inga vetenskapliga belägg för att det stämmer.

– Jag har svårt att tro att det skulle ha någon större effekt. Möjligen en viss doft på fötterna. Men att det skulle rensa kroppen från bakterier eller toxiner har jag svårt att se framför mig, säger Ulf Göransson, professor i farmakognosi vid institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet.

En Googlesökning på ”lök i strumpan” gav det här resultatet den 19 september 2018.

Det finns visserligen forskning på att lök kan ha viss positiv inverkan på hälsan, vilket amerikanska Snopes har rapporterat om. Men då krävs det att man faktiskt äter löken, att stoppa den i strumpan hjälper inte.

Myten är nära besläktad med en annan myt som handlar om att en skalad lök skulle rena luften från bakterier. Något som inte stämmer och som Viralgranskaren skrev om redan 2014.

Enligt amerikanska National onion association spreds det redan på 1500-talet påståenden om att man kunde placera ut rå skuren lök i ett rum för att skydda mot böldpest. En myt som alltså har följt med in i nutid.

LÄS MER: Nej, dina salladsblad är inte täckta av ett tunt lager plast

Notisar.se, som publicerade lökartikeln den 12 september, är en relativt nystartad viralsajt. Domännamnet registrerades i april i år. Sedan dess har sajten pumpat ut en stor mängd artiklar med tveksam källhänvisning och stulna bilder. Andra exempel på viralsajter som har spridit hälsopåståendet om lök i strumpan är Newsner, Nuntium och Viralking.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset