Artikeln har delats i flera svenska Facebookgrupper.
Artikeln har delats i flera svenska Facebookgrupper.

En artikel som påstår att en man i pakistan som släppte sig i en moské under Ramadan dömts till döden har sedan den publicerades under sommaren fått närmare 160 000 interaktioner på sociala medier. Men artikeln kommer från en satirsajt.

”En pakistansk domare har dömt en man till döden efter att han kastats ut 17 gånger från sex olika moskéer för att han fisit för mycket under Ramadan”. Så börjar en artikel som publicerades på sajten World news daily report den 1 juli i år, och som sedan dess fått närmare 160 000 interaktioner på sociala medier och förts vidare genom en serie andra sajter, framför allt i Sydasien.

LÄS MER: Nej, den här bilden visar inte ”Sverige 2017” – det är ett aprilskämt från 2003

Artikeln har delats i flera svenska Facebookgrupper.

”Sjukt. Alla människor fjärtar. Om man är troende så skapade gud människan och konstruktionen ger upphov till gas. Så gud skapade även fisen.”, skriver en person i Facebookgruppen ”Det räcker nu !! Jag vill ha omval, NU !!”. ”Fredens religion. Fast inte om du fiser under bön då ska du dö.”, skriver en annan person i gruppen ”Löfven bort som statsminister”, där artikeln också delats.

Men artikeln har ingenting med verkligheten att göra.

För det första föreställer bilden som påstås visa den dödsdömde mannen en mordmisstänkt man som greps i Kanada i april 2016.

För det andra skriver originalkällan till påståenden, World news daily report, tydligt att man är en satirsajt. ”World news daily report tar allt ansvar för sina artiklars satiriska natur och artiklarnas fiktiva innehåll”, står det längst ned på sajten.

World news daily report finns sedan tidigare på Viralgranskarens varningslista, som varnar för sajter som publicerar falskt innehåll.

Tidigare i maj röstade Pakistans senat igenom en lag som innebär ökade straff för personer som till exempel äter eller röker på offentliga platser under Ramadan. Lagändringen innebar dock inte några dödsstraff, utan straff på upp till tre månaders fängelse och motsvarande 42 svenska kronor i böter. Pakistan utförde 326 avrättningar 2015 och 87 stycken 2016, enligt Amnesty.

LÄS MER: Pakistanier som äter öppet under Ramadan kan nu straffas med fängelse

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Islam