Ett påstående om att en vakthund tänts eld på under nyårsnatten i Malmö har fått spridning i olika varningsgrupper på Facebook, men vaktbolaget, butikspersonalen och räddningstjänsten är eniga – det stämmer inte.

Räddningstjänsten var på plats på branden i Malmö men såg inget.

– Ingenting om någon hund i våran logg, säger Mats Streer, inre befäl vid Räddningstjänsten Syd.

När räddningstjänsten kom till platsen så brann det i träpallar som låg i en bur i mitten på en parkering och man släckte branden.

Det här bekräftas även av personalen i butiken på adressen.

– Det är ett påhitt. Vi har inga vakthundar på nyår, hundar är ju rädda för fyrverkerier. Det var bara vi som jobbar här som tände eld på pallarna för att ha det som värme när vi skulle vakta, säger en man som jobbar i affären.

Anledningen till att de var tvungna att hålla vakt var, enligt mannen, att folk försökt slänga in brinnande föremål förr.

Vad tycker du om att folk sprider sådana här påståenden på nätet?

– Det är väldigt tråkigt. De kan ju fråga oss. Det är dåligt, det påverkar ju oss på ett enormt sätt.

LÄS MER: Nej, det här brutala rånet skedde inte i en svensk kyrka

Viralgranskaren ringer vaktbolaget LM’s vakthund i Skåne, vars hund vanligen patrullerar platsen, och där dementerar chefen Magnus Björk hela saken.

– Nej då, han lever. Han var inte ens där. Jag har kollat med chefen där och det har inte varit någon hund inblandad över huvud taget, utan det var lastpallar som brann.

Fotografer bakom påståendet

Det är en frilansande fotograf som ligger bakom påståendet om hunden, får vi veta av en kollega till honom. Kollegan har Instagram-kontot Brottsplats_Stockholm och hade kontakt med fotografen i Malmö under nyårsnatten. Det var han som gav fotografen i Malmö tips om larmet. Efteråt meddelade fotografen kollegan att det varit en hund som brann.

– Då sa jag: Helt sjukt! Och han skickade bilder. Jag sa, vaddå det är väl pallar? ”Ja, bakom”, svarade han.

Fotografen som tagit bilden ska även ha varit förbryllad över de närvarande personernas agerande.

– Han skrev: ”De brydde sig inte ens om att släcka, ändå var det fem-sex personer därinne. Någon hade till och med släckare i handen, men använde den inte”.

Kollegan, som Viralgranskaren talat med, frågade om han fick skicka upp bilden i någon Facebook-grupp i Stockholm och de beslöt sig för att märka upp bilden med Brottsplats_Stockholm så att ingen skulle ta bilden.

Fick mothugg på Instagram

Kollegan föreslog att de även skulle starta ett till Instagram-konto för Malmö och döpte det till Brottsplats_Malmo. Under Instagram-bilden på den brinnande buren gick senare personal från butiken in och skrev att uppgifterna är fel, men påståendet fick ändå ligga kvar flera dagar efter nyår.

När Viralgranskaren sade att vi inte kan se någon hund på bilden, så sade mannen bakom Brottsplats_Stockholm att det finns fler bilder och att han inte har anledning att betvivla fotografen som varit på plats. Viralgranskaren sökte fotografen i flera dagar, men mannen ringer inte upp. Under tiden som vi sökt honom har Instagram-kontona Brottsplats_Stockholm och Brottsplats_Malmo tagit ner inlägget. Så här såg det ut när det låg uppe:

Påståendet om hunden har spridits vidare i en Facebook-grupp som heter Varning i Järfälla. Enligt administratören som gjort delningen är han vän med fotografen och fick bilder av honom. Han litar på honom och tycker att man ser en brinnande hund på bilderna. ”Tror du det är pallar i buren eller?” skriver han. Invändningar från andra medlemmar i gruppen som exempelvis att inga medier har skrivit om saken skjuts ner med argumentet att medierna mörkar och när folk skriver att personalen inte haft hundar på plats så säger administratören att de ljuger.

Bilden i Varning i Järfälla har runt 400 interaktioner, men själva gruppen har över 15 000 medlemmar. Senare delade även Facebook-gruppen Varning Bålsta en bild på inlägget.

Till slut svarade fotografen på sms där han säger att han inte såg någon hund, men att brandmännen ska ha pratat om att männen på platsen ropat att det brann en hund. Viralgranskaren ringde då upp Räddningstjänst Syd på nytt, men fotografens påstående känns inte igen där.

– Vi har förhört oss med personal som jobbade på det aktuella larmet och alla där säger nej, de har inte påträffat någon hund, säger Mattias Sköld, inre befäl på Räddningstjänsten Syd.

Uppdatering: Efter publiceringen av den här artikeln ringer kollegan till fotografen upp och säger att han är samma person som administratören i Varning i Järfälla-gruppen.

 

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset