VVS-montören Niklas Bennhult fick jobb snabbt efter avslutad utbildning.
VVS-montören Niklas Bennhult fick jobb snabbt efter avslutad utbildning.

Niklas Bennhult är VVS-montör och berättar om jobbet, utbildningen och de vanligaste fördomarna han möter.

Vill du gå en yrkesutbildning som leder till jobb? Se hit! Hantverkarbranschen skriker efter folk och VVS är ett exempel på område där du snabbt kommer ut i arbete.

Det här går mitt jobb ut på …

– Att efter ritningar bygga till exempel värmesystem eller avlopp till nybyggen och ombyggnationer, mest i butiker och större bostadshus då mitt företag jobbar mycket med större entreprenader. Jobbet går ut på att dra rör, helt enkelt, säger VVS-montören Niklas Bennhult.

Jag ville bli VVS-montör för att …

– Jag hade jobbat länge inom säljbranschen och hade ingen utbildning. Jag ville nischa mig mer och jobba med händerna. Efter att ha kollat lite på olika hantverkaryrken och hur de låg till lönemässigt och hur konjunkturkänsliga de var kom jag fram till att det här var vad jag ville. Sedan är det ett viktigt jobb som måste göras noggrant, och det är något jag trivs med.

För att bli VVS-montör gick jag …

– Till min komvuxförmedlare i Sollentuna kommun, sökte utbildningen via dem och kom in på en tvåårig utbildning till VVS-montör på Lernia i Stockholm.

LÄS MER: 7 myter om att plugga på komvux

Att få jobb efter utbildningen var …

– Jättelätt. Jag flyttade till Uppsala efter utbildningen och hade inga kontakter alls, så jag ringde till Byggnads utbildningsansvarige som tipsade mig om företag som var bra att jobba på. Jag kontaktade några och kunde välja mellan tre olika jobb, så det var inga problem alls.

Som VVS-montör jobbar du ofta ute på byggarbetsplatser. Foto: Kristofer Hedlund

Det roligaste med mitt jobb är …

– Att det är varierande. Lokalerna och byggena har alltid olika behov av rörjobb och dessutom får man träffa många människor.

Den vanligaste fördomen folk har om mitt jobb är …

– Att vi bara jobbar med bajs. Som VVS-montör rensar du inte bara toaletter hela dagarna, vilket många verkar tro.

Det konstigaste jag hittat i ett avlopp är …

– Jag har faktiskt inte hittat något konstigt själv, men jag har läst om folk som hittat allt från kalsonger till andra föremål. Oklart hur hög sanningshalten är dock. Men det verkar finnas en tro bland folk att det som spolas ner inte finns längre, och så är det ju faktiskt inte.

Jobbet som VVS-montör passar dig som …

– Inte är morgontrött, gillar att röra på dig, är noggrann och inte är rädd att få lite skit under naglarna. Eftersom att vi jobbar med andra yrkesgrupper hela tiden under ett bygge är det viktigt att kunna komma överens med dem och komma fram till lösningar tillsammans.

En vanlig dag på jobbet som VVS-montör

05.15 – Klockan ringer och 20 minuter senare är jag på väg till arbetsplatsen, som varierar beroende vilket bygge vi ska vara på just den dagen.

07.00 – Arbetsdagen drar igång. Jag kollar på ritningarna vad det är som ska göras och börjar dra rör. Det mesta materialet finns redan på byggplatsen, om inte får jag ta en sväng till en grossist och komplettera.

10.30 – Vi har skippat kafferasten och går på lunch tidigt i stället. Vi kan ta kafferast om vi vill, men oftast föredrar vi att åka hem tidigare på eftermiddagen i stället, det väljer man själv.

11.30 – Tillbaka på jobbet och fortsätter där jag slutade.

15.00 – Jobbet är klart för i dag. Jag plockar ihop mina grejer och förbereder lite inför morgondagen innan jag åker hem.

Niklas Bennhults arbetsdag slutar klockan 15.00. Foto: Kristofer Hedlund

Fakta: Sök nu till Lernias utbildningar!

Lernia erbjuder mängder av utbildningar, bland annat till VVS-montör, elektriker, undersköterska och olika tjänster inom butik och handel.

• Förutom vuxenutbildningar (komvux), erbjuder Lernia även arbetsmarknadsutbildningar, Sfi, yrkeshögskoleutbildningar (YH), öppna kurser, företagsutbildningar, rekrytering och bemanning.

• Klicka här för att läsa mer om vilka utbildningar Lernia erbjuder i din kommun och hur du ansöker.

• Under 2016 utbildade Lernia drygt 43 000 personer, hyrde ut över 9 000 bemanningskonsulter och hjälpte 1 700 kunder med kompetensförsörjning.

Artikeln är ett resultat av ett annonssamarbete och innehållet är sponsrat av annonsören. Den här artikeln är inte framtagen av Metros redaktion utan av vår kommersiella avdelning för Native Advertising.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset