Varför fejkar folk? Jo, ibland för att få sig själva att framstå som bättre. Så var fallet när Erik skulle ta över som Sveriges kung. För att överglänsa sina konkurrenter tog han då till en annorlunda metod – att fejka sitt regentnummer.

 

Det var inte helt självklart att sonen Erik skulle få ta över som kung i Sverige när pappan Gustav Vasa dog 1560.

LÄS MER: Nej, så här gick det inte till när danskarna invaderade Gotland

– Pappan var av stormannaätt, men absolut ingen kungaätt, säger Petter Ljunggren, pedagog på Historiska museet.

LÄS MER: Nej, vikingarna hade inte horn på hjälmarna

För att överglänsa sina konkurrenter och få sig själv att framstå som en seriös kandidat till tronen ökade han på sitt regentnummer till XIV – fjorton. Det hade visserligen funnits ett antal tidigare kungar som hetat Erik, men inte i närheten av så många.

– Folk köpte att han var nummer fjorton, och så tänker vi än i dag. Både i historieböcker och på museer, säger Petter Ljunggren som berättar mer om Erik XIV i del 4 av Historiegranskaren.

I en tidigare version av videon uppgavs det att Erik XIV dog av förgiftad ärtsoppa. Det är felaktigt. Det finns bevis för att han blev förgiftad med arsenik, däremot finns det inga belägg för att det var just ärtsoppa det handlade om.

Historiegranskaren

Falska påståenden och missuppfattningar har spridits i alla tider. Historiegranskaren tar i fem delar upp olika missuppfattningar om historien och lägger fram fakta.

Bakom videoklippen står Metros Viralgranskaren och Historiska museet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset