Kebab kommer inte att förbjudas av EU.
Kebab kommer inte att förbjudas av EU.

Kebaben är hotad. Det påstår en viralsajt. Men artikeln som sidan hänvisar till är nästan ett år gammal och något kebabförbud är inte aktuellt.

I texten som publicerades för tre dagar sedan på viralsajten Hetare.se står det att EU planerar att förbjuda kebab. Det stämmer inte.

Sajten hänvisar till en artikel från den brittiska tidningen The Guardian. Den artikeln publicerades den 1 december 2017 – inför att EU parlamentet skulle rösta om att förbjuda fosfater. Ämnet används bland annat inom industrin, i jordbruk och livsmedelstillverkning. Men redan vid tillfället för omröstningen förra året var fosfor i livsmedel reglerat inom EU. Någon risk för att kebab skulle förbjudas fanns alltså aldrig.

LÄS MER: Nej, en lök i strumpan när du sover gör dig inte frisk

– Kebaben är inte alls hotad. Allt kommissionen ville var att tillåta medel i kebab som idag är förbjudna. EU:s hälsokommitté har röstat ner förslaget och nu väntar vi på parlamentet. Men om de röstar ner förslaget kommer allt fortsätta som vanligt, sa Baptiste Chatain, pressekreterare på EU-parlamentet, till Nyheter24 förra året.

När EU-parlamentet röstade blev det dessutom ett nej till förslaget. Ja-sidan saknade tre röster för att få den nödvändiga absoluta majoriteten som krävdes för ett förbud.

Viralsajter som Hetare.se och andra sidor som publicerar den här typen av material är ute efter att tjäna pengar på klick och de sprider sina artiklar i sociala medier. Ibland handlar det om skruvade historier och ibland är det helt fejkade grejer, något Viralgranskaren tidigare skrivit om.

LÄS MER: Nej, Khaleds kaviar ska inte ersätta Kalles kaviar

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om viralsajt