Under hösten 2017 har ett kedjebrev som påstår att en hackare med namnet "Fabrizio Brambilla" kommer att hacka ditt Facebookkonto om du accepterar ett meddelande på honom. Men påståendet är, precis som liknande kedjebrev, en bluff och ditt Facebookkonto kan inte hackas på det sättet.

Metro Viralgranskarens Hugo Ewald om hur du ska tänka kring ”virusvarningar” på Facebook.
”Vänligen meddela alla kontakter i din kontaktlista (Messenger) att inte acceptera Fabrizio Brambilla. Han har ett foto med en hund. Han är en hacker och har systemet kopplat till ditt messanger-konto. Om en av dina kontakter accepterar det kommer du också att hackas, så se till att alla dina vänner vet det. Tack. Vidarebefordrad som mottagen. Håll kvar fingret på meddelandet. I botten i mitten kommer det att stå ”vidarebefordra”. Tryck på den knappen och klicka sedan på alla namnen i din lista och detta meddelande skickas till dem. Tack och lycka till!”. Så lyder ett kedjebrev som just nu sprids i flera varianter bland svenska Facebookanvändare, och som Viralgranskaren har fått flera tips om.

LÄS MER: Nej, Jayden K. Smith eller Anwar Jitou kommer inte att hacka din Facebook

Enligt påståendet ska alltså en hackare med Fabrizio Brambilla på något sätt hacka din Facebook om du accepterar ett meddelande från honom. Men precis som liknande meddelanden Viralgranskaren tidigare skrivit om är det hela en bluff.

Det går att hacka människor via Facebook, men det förutsätter att man får offren att till exempel installera ett webbläsartillägg. Så har bedragare gjort tidigare under sommaren, genom att de skickat ut länkar till falska video-filmer som leder dig in till sidor utanför Facebook och uppmanar dig att installera ett webbläsartillägg ”för att kunna se filmen”.

När du installerar webbläsartillägget får bedragarna tillgång till din Facebooksession och kan skicka ut spammeddelanden till dina vänner. Men du kan inte bli hackad enbart genom att få ett meddelande eller acceptera en meddelande- eller vänförfrågan.

Påståendet om en hackare med namnet Fabrizio Brambilla verkar ha spridits i Italien åtminstone sedan i juli i år, och påminner om kedjebreven om hackare med namn som Anwar Jitou och Jayden K. Smith som spridits på Facebook i Sverige tidigare i år. Liknande kedjebrev har spridits sedan 1990-talet, och har uppdaterats i samband med att nya webbtjänster och sociala medier tillkommit.

Det finns Facebookkonton och Facebooksidor som påstår sig vara hackare och heter just ”Fabrizio Brambilla”, men dessa är uppenbara skämtkonton eller konton som syftar till att sprida rädsla för den påstådda hackaren.

Skulle Facebook på riktigt vara utsatt för en stor hackerattack skulle företaget meddela det via mail, via notifikationer direkt i Facebook eller på andra sätt, inte via kedjebrev.

LÄS MER: Virus fortsätter att spridas på Facebook – spammar dina vänner och kan kapa lösenord

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om hackare bluff