Viralgranskaren har många gånger tidigare skrivit om kedjebrev på Facebook.
Viralgranskaren har många gånger tidigare skrivit om kedjebrev på Facebook.

I ett kedjebrev som sprids just nu påstås det att du endast kommer att se inlägg från ungefär 25 personer eftersom Facebook har en ny algoritm. Detta stämmer inte.

”FB News Feed visar nu bara inlägg från ett fåtal personer, ungefär 25, och upprepade gånger samma, eftersom Facebook har en ny algoritm”.

Så inleds det nya kedjebrevet som har fått rejäl spridning bland svenska Facebookanvändare det senaste dygnet. Texten fortsätter sedan med en uppmaning om att alla dina vänner ska skriva en snabb kommentar eller en emoji i kommentarsfältet för att även i fortsättningen synas i flödet.

Det stämmer att Facebook har gjort vissa ändringar som styr vad som syns i användarnas flöden. Men inte på det sättet som texten påstår.

LÄS MER: It-experten: Sprid inte Facebook-varningarna – kolla upp först

Tidigare i veckan har ett snarlikt kedjebrev spridits friskt bland amerikanska användare. Tidningen Washington post hörde av sig till Facebook för en kommentar, så här svarade en av deras talespersoner:

”Det här är helt enkelt inte sant. Vi rankar nyhetsflödet baserat på hur relevant varje inlägg kan vara för dig, vi har gjort några uppdateringar som kan öka antalet inlägg som du ser från dina vänner men ditt nyhetsflöde är inte begränsat till 25 av dem.”

Även Viralgranskarens kollega Snopes har granskat kedjebrevet och slår fast att olika versioner av den aktuella texten har spridits sedan i höstas. Men att det är först nu det fått omfattande spridning.

LÄS MER: Nej, Fabrizio Brambilla kommer inte hacka din Facebook

Kedjebrev har förekommit länge på sociala medier. Så här lät det från Viralgranskarens före detta medarbetare Hugo Ewald när kedjebrevet om ”Fabrizio Brambilla” spreds på Facebook.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset