Nej, filmen på popcorn som poppas av mobilstrålning är inte sann
Nej, filmen på popcorn som poppas av mobilstrålning är inte sann

Den spelades in redan 2008. Men en viral reklamfilm har levt vidare ända sedan dess, och sprids just nu på svenska Facebook – som om det som hände på filmen var sant.

Fyra personer sitter runt ett bord, och framför sig har de en samling mobiltelefoner av lite äldre snitt placerade kring några opoppade popcorn. Kameramannen darrar lite upphetsat på handen under den förväntansfulla tystnad som vilar över sällskapet medan de ringer upp mobiltelefonerna på bordet.

Mobilerna börjar vibrera – och så spritter ett popcorn till då det vecklar ut sig i den välbekanta vita molnformen. Experimentet har lyckats och gänget hojtar exalterat av glädje.

 

Men den norska privatpersonen som laddat upp filmsnutten till Facebook är inte lika entusiastisk. ”Nu har jeg endelig et bevis på telefonens stråler”, skriver hon och slår fast att den sortens strålning inte ska vara i närheten av hennes kropp. Den sortens oro är hon inte ensam om – filmen hon publicerat har fått över 17 000 delningar sedan i januari. Många av de som delat är svenskar.

Men de har inga skäl att oroa sig för att få sin hjärna poppad av mobiltelefonen. Filmen är nämligen en rakt igenom fejkad reklamfilm från 2008. Företaget bakom heter Cardo Systems, och tillverkar Bluetooth-headset.

 

– Vi ville skapa något som var roligt, som folk själva skulle kunna försöka sig på, och som i slutändan ledde tankarna till vårt affärsområde, berättade företagets VD Abraham Glezerman i ett inslag i CNN strax efter att filmen blev viral 2008.

Sedan beskrev han hur de hade gjort reklamfilmen: De hade helt enkelt släppt ned färdigpoppade popcorn över bordet, från ovanför kameran, och i efterhand redigerat bort de opoppade som låg kvar på bordet. Fejk så det – ursäkta mig – poppar om det.

Popcorn är inte den enda matvaran som enligt ryktet kan tillredas av mobiltelefoner. I en liknande modern vandringssägen, som tycks ha fötts i en rysk tidningsartikel från 2006, påstås att någon lyckats koka ett ägg genom att på samma sätt utsätta det för mobiltelefoners strålning. Men både detta och att poppa popcorn har åtskilliga försökt återskapa själva ­– förgäves. Som t.ex. det brittiska vetenskapsprogrammet "Brainiac: Science Abuse”.

Viralgranskaren rekommenderar, som alltid men kanske särskilt nu, att man ska ta den här sortens rykten…med en ordentlig nypa salt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset