Den visar hur Åsa Romson besöker moskén vid Medborgarplatsen under flyktingkrisen.

Just nu cirkulerar en video och en artikel där Åsa Romson anklagas för att hänga med en terrorstämplad islamistisk organisation. Mötet ska ha skett på moskén vid Medborgarplatsen i Stockholm. Videon och artikeln har delats tusentals gånger.

I artikeln kan man läsa att videon bevisar hur Åsa Romsons möte bevisar att Miljöpartiet har kopplingar till terroristgrupper.

► LÄS MER:  Nej, de här kravallerna har ingenting med invandrare eller terrorism att göra

 

Mötet ska ha genomförts i september förra året. Tillsammans med Stockholms socialborgarråd Åsa Lindhagen besökte Romson och Katarinaförsamlingen moskén vid Medborgarplatsen.

Det stämmer att Åsa Romson besökte moskén. Det stämmer också att organisationen Islamic Relief har terrorklassats i två länder. Länderna är Israel och Förenade Arabemiraten. 

Beyder det här att Åsa Romson har kontakt med terrorister? 

Nej. Lika lite som att Radiohjälpen skulle vara terrorister för att man ha samarbetat med organisationen.

Problemet är att samma logik skulle visa på att EU, FN, den kanadensiske premiärministern Justin Trudau, SIDA, Radiohjälpen, Storbritannien, tidningen Metro, före detta biståndsminister Gunilla Carlsson, och skådespelaren Kjell Bergqvist också ha kopplingar till terrorister. 

Alla har nämligen kopplingar till Islamic Relief. Organisationen finns i 40 länder, bland annat Kanada och Storbritannien. 

Kjell Bergqvist?

Ja, han också. Vi kommer till det snart.

► LÄS MER:  Nej, den här bilden föreställer inte Mehmet Kaplan på IS-möte

 

Så hur ligger det till här? 

Åsa Romson besökte moskén den 11/10 förra året. Anledningen till att hon var där är för att moskén tillsammans med Katarina församling hade inkvarterat asylsökande under den period när flest kom till Sverige. Medborgarplatsens moské fungerade som sovplats för flyktingarna – natten till den 11 september sov till exempel 120 personer här, enligt lokaltidningen Södermalmsnytt

Boendet fungerade som ett transithem – flyktingarna sov där en natt och åkte sedan vidare, vilket också Metro rapporterade om.

Vad är Islamic Relief?

Islamic Relief är en icke-statlig hjälporganisation som finns i ett 40-tal länder. I Sverige fick den stor uppmärksamhet i samband med flyktingkrisen förra hösten där man dels samlade in pengar och kläder till flyktingar som kommit hit men också till ett antal ambulanser i Syrien, vilket nämnden för statligt stöd för trossamfund skrivit om här. 

Är organisationen terrorklassad? 

Ja, av två länder. Förenade Arabemiraten och Israel.

Är organisationen terrorklassad i något annat land?

Nej. 

Har FN några problem med organisationen?

Nej. FN verkar inte särskilt oroliga,här är ett mötes-PM där Islamic Relief deltar en två veckor lång konferens med FN:s ekonomiska och sociala råd i New York.

Kjell Bergqvist då?

Han har också besökt transitboenden i Göteborg och Stockholm, enligt Islamic Reliefs facebook. Han finns också på bild.

Vilka har samarbetat med Islamic Relief? Jo, här är ett urval: 

Storbritannien

Katarinakyrkan

Alliansens dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson 

Gabriel Wikström

Röda korset

Rädda Barnen

Stadsmissionen

Kjell Bergqvist

Stefan Attefall

Alice Bah Kuhnke 

Gustav Fridolin

FN.

► LÄS MER: Nej, Åsa Romson har inte sagt att Miljöpartiet "tillfälligt måste anpassa sig till verkligheten"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset