Flickan får inte en dollar för varje delning av inlägget.
Flickan får inte en dollar för varje delning av inlägget.

Ett inlägg med en bild på en flicka i en sjukhussäng delas just nu på sociala medier. Enligt inlägget får flickan en dollar för varje delning. Det stämmer inte.

”Den här tjejen behöver en njurtransplantation, och får en dollar för varje delning,” står det i ett inlägg som just nu delas på sociala medier. Men påståendet som sprids stämmer inte.

Bilden visar en flicka som 2017 var fyra år och sjuk i leukemi. Bilden togs på ett sjukhus i Brasilien och användes ursprungligen till en text som uppmanade personer vid den brasilianska staden Curitiba att donera blod till flickan och andra patienter på sjukhuset.

I flera Facebookinlägg från hösten 2017 tackar flickans mamma alla som har donerat blod och hjälp till att sprida uppmaningen via sociala medier.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte ett barn inlåst i en bur vid USA:s gräns

”Jag visste inte”

I juli 2018 delades det felaktiga inlägget bland annat från en privatpersons konto på Facebook, där det fick runt 650 delningar innan det togs bort. Viralgranskaren kontaktade personen, som berättade att hen delade inlägget från en vän och inte kände till att påståendet inte stämde.

”Jag visste inte det när jag delade bilden. Och jag är inte så duktig på det där med att kolla. En av kommentatorerna skrev den infon, men det fick jag ju ingen vetskap om när jag delade. Det är också en av orsakerna till att jag tog bort det. Vill ju inte gärna bli kallad för att medvetet försöka lura folk”, skrev personen till Viralgranskaren.

Personen berättade också att hen kände sig ledsen när sanningen kom fram.

”Det kändes ledsamt att jag delade en sorglig sak, som sedan visar sig vara falsk”.

LÄS MER: Ja, inlägg om misshandlade tonårstjejer i Linköping stämmer

Spelar på känslor för att få spridning

Liknande bilder som visar sjuka eller skadade barn har spridits förr. Ofta med uppmaningar om att dela eller gilla inlägget för att personen ska må bättre, eller för att någon ska donera pengar till den drabbade. Men sällan finns det någon källa som donerar pengar, vilket även faktakolls-bloggen Hoax-slayer har förklarat.

Syftet med inläggen är istället att beröra, uppröra eller på annat sätt skapa en känslomässig reaktion, för att läsaren ska vilja dela inlägget vidare. På så sätt genereras trafik till kontot som i första hand lagt upp bilden, vilket leder till att kontot får fler gilla-markeringar och följare.

Uppdatering 11 mars 2019:

Den 7 mars 2019 publicerades ett inlägg med samma bild och en snarlik text av en privatperson på Facebook.

”Det här är en flicka i USA som behöver nya njurar. Hon får 1 dollar för varje delad bild så var vänlig och dela!”, står det i bilden.

På bara några dagar hade inlägget delats över 20 000 gånger, trots att många i kommentarsfältet påpekade att inlägget var felaktigt.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset