Flickan får inte en dollar för varje delning av inlägget.
Flickan får inte en dollar för varje delning av inlägget.

Ett inlägg med en bild på en flicka i en sjukhussäng delas just nu på sociala medier. Enligt inlägget får flickan en dollar för varje delning. Det stämmer inte.

”Den här tjejen behöver en njurtransplantation, och får en dollar för varje delning,” står det i ett inlägg som just nu delas på sociala medier. Men påståendet som sprids stämmer inte.

Bilden visar egentligen en fyraårig flicka som är sjuk i leukemi. Bilden är tagen på ett sjukhus i Brasilien och användes ursprungligen till en text som uppmanade personer vid den brasilianska staden Curitiba att donera blod till flickan och andra patienter på sjukhuset.

LÄS MER: Nej, bilden visar inte ett barn inlåst i en bur vid USA:s gräns

”Jag visste inte”

Från en privatperson på Facebook hade det felaktiga inlägget delats runt 650 gånger, innan det under tisdagen togs bort. Viralgranskaren har kontaktat personen, som berättar att hen delade inlägget från en vän och inte kände till att påståendet inte stämde.

”Jag visste inte det när jag delade bilden. Och jag är inte så duktig på det där med att kolla. En av kommentatorerna skrev den infon, men det fick jag ju ingen vetskap om när jag delade. Det är också en av orsakerna till att jag tog bort det. Vill ju inte gärna bli kallad för att medvetet försöka lura folk”, skriver personen till Viralgranskaren.

Personen berättar också att hen kände sig ledsen när sanningen kom fram.

”Det kändes ledsamt att jag delade en sorglig sak, som sedan visar sig vara falsk”.

LÄS MER: Ja, inlägg om misshandlade tonårstjejer i Linköping stämmer

Spelar på känslor för att få spridning

Liknande bilder som visar sjuka eller skadade barn har också spridits förr. Ofta med uppmaningar om att dela eller gilla inlägget för att personen ska må bättre, eller för att någon ska donera pengar till den drabbade. Men sällan finns det någon källa som donerar pengar, vilket även faktakolls-bloggen Hoax-slayer har förklarat.

Syftet med inläggen är istället att beröra, uppröra eller på annat sätt skapa en känslomässig reaktion, för att läsaren ska vilja dela inlägget vidare. På så sätt genereras trafik till kontot som i första hand lagt upp bilden, vilket leder till att kontot får fler gilla-markeringar och följare.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset