Tandläkare anser att varningar om fluor i tandkräm kan leda till fler hål i tänderna. Arkivbild.
Tandläkare anser att varningar om fluor i tandkräm kan leda till fler hål i tänderna. Arkivbild.

Fluor förebygger hål i tänderna hos barn och ungdomar. Det är vetenskapligt bevisat. Men nu oroas tandläkare över att det sprids felaktig information på nätet där föräldrar varnas för att fluor är farligt för barn.

Tandläkare reagerar över att det sprids information på nätet om att fluor i tandkräm och tandvårdsprodukter är skadlig, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Föräldrar uppmanas i den felaktiga informationen att skydda sina barn och välja bort tandkräm som innehåller fluor. Men Peggy Näsman, som är ST-tandläkare och också har forskat på sambandet mellan fluor och allmän hälsa, säger att varningarna är obefogade.

– Föräldrar vill skydda sina barn och det ska man inte förringa. Men vi inom tandvården måste möta det på rätt sätt och se till att vi delger alla information och kunskap så att besluten tas på rätt bas.

Enligt Peggy Näsman finns inga vetenskapliga belägg för att de fluordoser som rekommenderas i tandvården är skadliga. För att drabbas av förgiftningssymtom krävs långt högre doser.

– Det krävs fem milligram per kilo kroppsvikt. Så om ett litet barn vägen tio-tolv kilo krävs det en hel tub tandkräm för att framkalla förgiftningssymtom i form av illamående.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fluor