Tycker du inte om tanken på en rejäl frukost? Oroa dig inte, säger experterna.
Tycker du inte om tanken på en rejäl frukost? Oroa dig inte, säger experterna.

Att frukost skulle vara dagens viktigaste mål är inte sant. Att äta lite senare på dagen gör ingen skillnad, menar experterna. Men för vissa grupper är dagens första mål ändå avgörande.

”Frukosten är dagens viktigaste mål”, brukar det heta. Men hur mycket sanning ligger det egentligen bakom påståendet?

– Många hävdar med näbbar och klor att vi behöver äta si och så för att hålla blodsockret i schack. Det där stämmer inte. Det är inte tack vare blodsockerregleringen som många behöver äta oftare, det är andra mekanismer som styr när du blir trött eller arg eller irriterad, säger Anki Sundin, nutritionist.

– Vi har tack och lov blivit mer liberala med att alla måste äta frukost klockan sju, tack vare att vi vet att vi reglerar blodsockret utmärkt även om vi inte äter exakt den och den tiden på morgonen.
 

►LÄS MER: Här trashar de McDonalds efter att ha nekats frukost


Inte heller Livsmedelsverket vill uttrycka att just frukost skulle vara viktigare än andra måltider, eller att den är avgörande för en lyckad dag.

– Nej, jag tycker inte man kan säga det. Det går inte att säga att frukost är viktigare än lunchen. Det viktiga är att vi äter mat och inte massa godis och snacks och läsk, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till Metro.

– Jag vet inte riktigt var det kommer ifrån. Jag tror inte någonsin vi sagt det från Livsmedelsverkets sida, även om vi tycker frukost är ett av flera viktiga mål.


►LÄS MER: Nej, margarinet är inte alls fullt med kemikalier


Att frukosten skulle vara dagens viktigaste mål är helt enkelt inte sant. Den som inte tycker om att äta så mycket tidigt på morgonen behöver alltså inte må dåligt för det. Däremot är frukost viktigare för vissa grupper.

För diabetiker är det viktigt att hålla koll på blodsockret och därför äta regelbundet. För ungdomar och skolelever finns det flera studier som visar att frukost är viktigt för att behålla koncentrationen under skoldagen.

– Barn och tonåringar bör försöka äta frukost, antingen före skolan eller i skolan, det finns vissa som erbjuder det. Annars förlorar de den näringen och energin och det kan vara svårt att kompensera för, säger Anki Sundin.


►LÄS MER: Cancerlarmen – så gick det sedan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa