Det här är inte första gången något dödförklarat George Soros.
Det här är inte första gången något dödförklarat George Soros.

En serie olika sajter har under den senaste veckan påstått att den amerikanska miljardären George Soros ska ha avlidit. Soros är en framträdande gestalt i en serie olika konspirationsteorier, och i Sverige har hans "död" hyllats av personer på sociala medier. Men den polska bloggen som först spred påståendet skriver själva att det är påhittat.

”För bara några timmar sedan var världen i chock – George Soros hittades död! Han hittades död i Burj al Arab-hotellet i Dubai. Han blev 87 år gammal”. Så lyder rubriken till en artikel på den engelskspråkiga sajten Red line page som på en vecka fått runt 50 000 interaktioner på sociala medier och som i sin tur lett till flera artiklar med liknande innehåll. Red line pages texter är skrivna på engelska, men sajten är registrerad av en person i Makedonien.

I Sverige har artikeln delats i flera stora svenska Facebookgrupper. ”George Soros är död…äntligen”, skriver en person i gruppen ”Medborgarna för Sverige (MFS). ”Äntligen!!!”, skriver en person i gruppen ”Folkets Sverige Tillsammans.”

LÄS MER: Hanna Ljungberg dödförklarades på Facebook – men artikeln är falsk

Men George Soros är inte död. Faktum är att hans twitterkonto publicerat flera tweets sedan Red line page publicerade sin dödförklaring. Inga etablerade medier har heller skrivit om händelsen. Inte heller Open society foundations, stiftelsen Soros driver, har skrivit någonting om att han skulle ha avlidit.

Så var kommer källan till påståendet ifrån då, egentligen?

LÄS MER: Därför ska du aldrig dela efterlysningar på sociala medier

Red line page hänvisar till en minimalistisk blogg skriven på polska, med rubriken ”George Soros lever inte!” och som innehåller en historia som liknar den som Red line page skrivit, med en väsentlig skillnad. Skrollar du ned till slutet av artikeln, förbi tre stora svart nedåtpekande pilar, möts du av texten ”Det här är falska nyheter”, på polska.

”Denna artikel var ett test. Jag ville se hur många av er som läser artikeln till slutet. Har du kommit hit, grattis! Du klarar att verifiera vad du hittar på nätet. Om inte, låt det vara en lektion för dig”, står det i inlägget som sedan fortsätter att beskriva problemet som falska nyheter innebär samt radar upp några exempel på just sådana.

Det här är inte första gången något dödförklarat George Soros. Så sent som i mars i år tvingades amerikanska Snopes dementera påståenden om att Soros skulle ha dött i en flygkrasch på väg till Ungern, där Soros är född. Även i oktober 2016 spreds ett liknande rykte, där Soros påstods ha dött av en hjärtattack.

Den 87-årige Soros är en av världens rikaste män, och väckte först uppmärksamhet i samband med sin spekulationsverksamhet mot bland annat Storbritanniens och Sveriges ekonomier runt 1992. Idag är han framför allt känd för att genom sin stiftelse Open society foundations donera stora mängder pengar till initiativ som på olika platser i världen arbetar för rättvisa, utbildning, självständig media och andra progressiva och socialliberala syften, någonting som gjort honom hatad av europeiska nationalister och många konspirationsteoretiker, enligt The Economist.

Inför Ungerns parlamentsval nästa år har Ungerns styrande parti Fidesz använt Soros som en symbol för ökat flyktingmottagande, i en statsfinansierad nationell kampanj som pekats ut som antisemitisk, rapporterar Reuters. 

Viralgranskaren har sökt Open society foundations och personen bakom Red line pages.

LÄS MER: Fem inlägg du aldrig ska dela på Facebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset