I en bild som just nu sprids på Facebook listas en rad citat som programledaren Gina Dirawi påstås ha sagt. Men flera av citaten är vinklade eller helt felaktiga.

I samband med att Gina Dirawi under fredagen offentliggjordes som SVT:s julvärd 2015 har stor kritik blossat upp mot valet. Gina Dirawi har bland annat pekats ut som antisemit för ett antal blogginlägg som publicerades på hennes blogg 2010. 

I en bild som just nu sprids på Facebook listas ett antal citat som hänvisas till Dirawi. Dirawis blogg är sedan länge borttagen, men alla inlägg går att nå via någon av internets arkiveringstjänster som till exempel Archive.org. Viralgranskaren har kollat närmare på citaten för att se om det verkligen var Dirawi som sa dem. Skärmdumpar från bloggen kan du se längst ned i artikeln.

► LÄS MER:  Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna
 
 
”Hejja terrorismen”
 
Falskt. Gina Dirawi publicerade ett blogginlägg den 21 januari 2010 som hade en liknande rubrik, men som exakt löd "Hejja terrorismen?" – med ett frågetecken efter. I inlägget kritiserar Dirawi hur "alla vi muslimer får den där äckliga terrorist stämpeln i pannan" på grund av terrorister som är "självutnämnda muslimer (som egentligen strider helt mot det islam säger)". 
 
I inlägget lyfter också Dirawi hur hon anser att USA:s krig i Irak och Afghanistan samt Israels behandling av palestinier borde göra att även de klassas som terrorister, samt att hon tror att 11 september-bombarna "samarbetade med USA,då Usama Bin laden gjort det tidigare".
 
 
”Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde”
 
Sant. I ett inlägg från den 8 maj 2010 skriver Dirawi som följande: "Den israeliska regeringen gör samma sak som Hitler gjorde mot deras folk fast med andra medel. De är rasister, de förtrycker, och de mördar folk som inte är som dem!". Samtidigt skriver hon att hon inte är emot judar eller israeler, utan emot staten Israels agerande. 
 
 
Sionisterna asså, dom ska alltid ligga bakom allt (JUDAR) !!!”

”Israeler och judar är omänskliga, de har inget blod i kroppen”
 
"En droppe blod av en arab är värd 1000 israeler"
 
Falskt. Alla dessa tre antisemitiska citat är kommentarer som andra har gjort på hennes blogg, och ingenting hon skrivit själv, någonting som bloggen Svart på vitt bland annat visat på. 
 
 
Gina om förintelsens minnesdag, Auschwitz: ”en minnesdag för alla palestinier som mördats av judar i Israel"
 
Missvisande. I ett inlägg från den 27 januari uppmärksammar Dirawi förintelsens minnesdag och skriver som följande om den: "6 miljoner människor dog en brutal död pga fördomar och rasism. Trots detta, trots allt det hemska som hände, så har vi människor inte lärt oss en läxa. Vi fortsätter att hata, vi fortsätter att kritisera och vi fortsätter att kriga mot varandra. När ska vi lära oss?"
 
I inlägget skriver hon dock att även andra folkgrupper som på olika sätt blivit illa behandlade och mördats borde få en minnesdag eftersom hon menar att "Alla bör få en tyst minut". Dirawi skriver som följande: för alla palestinier som mördats av sionister i Israel, för alla irakier som mördats av Saddam och USA, för alla afroamerikaner som behandlades som skräp i 300 år, för alla som dog den 11 september, för alla Libaneser som dog i kriget 2006, för alla som mördats i Kongo, Sudan och Somalia av civila soldater, för alla barn runt om i världen vars blod har spillts så många gånger pga de äldres ignorans."

► LÄS MER:   Här är historien bakom Putins tuffa "citat" om terrorister
 
Det stämmer att Gina Dirawi varit i blåsväder för uttalanden som av flera pekats ut som antisemistiska eller problematiska, inte minst i samband med att hon rekommenderade boken "Är världen upp och ner" som av bland annat Expo pekat ut som antisemitisk. Men att hon skulle ha uttryckt flera av de citaten som hon påstås göra i det cirkulerade facebookinlägget stämmer alltså inte.
 

Blogginlägget "En minnesdag för alla".

Blogginlägget "Hejja terrorismen?"

Inlägget "Israel tar efter Hitler"


► LÄS MER:  Nej, de här bilderna visar inte barn som dödats i Frankrikes attacker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset