En artikel från sajten storkensnyheter.com fick under måndagsförmiddagen spridning på svenska Facebook, där det påstods att FI-partiledaren Gudrun Schyman vill förbjuda skägg. Men sajten är satirisk och nyheten bluff.

Sajten storkensnyheter.com är en ny bekantskap för många svenska surfare.

Det är en satirsajt, vilket märks tydligt på flera av dess rubriker: " Nya Rön: Fredagsmys gör dig fulare​", "Statsminister Stefan Löfven använder datingappen Tinder​" och "Anders Borgs avklippta hästsvans hämtar 2,3 miljoner dollar på Kinesisk auktion​" är inte precis de mest sannolika händelserna.

Storkensnyheter.com lades, efter att en tidigare artikel från dem spreds, till på Viralgranskarens varningslista. Ändå sprider just nu många svenskar en helt osannolik artikel från sajten som om den faktiskt vore sann. Där påstås att Gudrun Schyman vill straffbelägga skägg med fängelse och dagsböter, eftersom det är patriarkalt.

Artikeln gör många läsare vredgade.  "Det är ju seriösa problem med denna idiot!", skriver en person och får medhåll från en annan läsare: " Gudrun Hitler borde verkligen inte få någon makt för då blir kärringen livsfarlig !" 

"Undrar vad alla Muslimer säger om detta idiotiska förslag?", funderar en tredje läsare.

Artikeln är publicerad i ett format som omöjliggör mätningar av dess interaktioner i sociala medier, men en fingervisning är att den fått över 400 delningar från sajtens egen Facebooksida, varav många under måndagsförmiddagen. På Twitter kallar en läsare Schyman "idiot" på grund av artikeln, i en tweet som fått ett tjugotal retweets.

Gudrun Schyman själv är upptagen när Viralgranskaren når henne, men hinner ändå ge en kommentar:

– Jag vill inte förbjuda några skägg, säger Schyman  till Viralgranskaren .

LÄS MER:  Fyra sätt att skilja sanning från satir på nätet​

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset