Den senaste i raden att drabbas av fejkade inlägg på Twitter är den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali. Han uppmärksammade själv sina följare på Twitter om att det cirkulerade ett falskt inlägg i hans namn där han ser ut att kommentera hamnarbetarkonflikten.

”Alla som ”swishar” de lyxstrejkande hamnarbetarna ser jag som smuts. Som vill gynna lågutbildade arbetare när grafiska designers inte kan få jobb. En personlig kränkning mot mig.”

Jag har inte skrivit den tweeten, skriver Bali på Twitter.

Hamnarbetarförbundet har varslat om strejk från midnatt den 6 mars och har bett människor som vill stödja dem att swisha pengar till deras konfliktkassa. Den fejkade bilden sprids av personer som stödjer Hamnarbetarförbundet tillsammans med swishnumret.

Om man läser den fejkade tweeten så ser man att siffrorna för hur många som kommenterat, delat och gillat inlägget bildar siffrorna 123 132 1959 som är desamma som i swishnumret till hamnarbetarna.

LÄS MER: Se upp för fejkade tweets – här är fallgroparna

Twitter-användaren som säger sig ligga bakom bilden säger till Viralgranskaren att hans twittrande delvis består av skämt och han menar att denna tweet uppenbart är ett sådant, men att han också vill stödja Hamnarbetarförbundet.

– Om jag kan fylla mitt vanliga content med att uppmärksamma hamnarbetarnas kamp ser jag inget negativt i det. Även om såklart hamnarbetarförbundet inte har något med bilden att göra.

Enligt honom är hela det politiska samtalet i Sverige ett skämt. Mannen har även lagt ut en ny bild där det framstår som att Hanif Bali ångrat sig och nu stödjer hamnarbetarnas kamp.

På frågan om varför han gör fejkade tweets och om det bara är riktat mot kändisar eller politiker svarar mannen:

– Det allra viktigaste för mig är att tweeten är rolig. Om det inte finns någon humor i den (dvs bara tillskriva åsikter utan någon punch) så skulle jag aldrig producera tweeten. Av naturliga skäl blir kändisar och politiker de vanliga ”måltavlorna”. Jag tror att det största problemet är att hela det offentliga samtalet redan är ett stort skämt och därför har människor svårt att skilja de fejkade tweetsen från de riktiga.

LÄS MER: Nej, Ebba Busch Thor har inte skrivit så här om fattigpensionärer

På Hamnarbetarförbundet kände man inte till den fejkade tweeten sedan tidigare.

– Vi tycker att satir är roligt, men det är bra om det framgår att det är satir, och insamlingsarbetet ser vi helst att det sköts rent och snyggt, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot på Hamnarbetarförbundet.

Han är kritisk till den fejkade bilden.

– Om det här är någon slags fake news-historia så har vi själva blivit utsatta för det och det är inte roligt. Även om det borde vara uppenbart för de flesta så är det ju en del människor som tror på det.

LÄS MER: Lär dig granska bilder – med hjälp av ett verkligt exempel

Hanif Bali själv är inte förvånad.

– Det verkar ha varit vänsteraktivister som velat mobilisera sina egna och ett sätt att göra det är att tillskriva mig falska åsikter. Och det är ju inte första gången det sker.

Han tycker inte att det finns så mycket att göra åt saken, men är kritisk mot dem som inte raderat sina inlägg när det visat sig att det rört sig om en fejkad tweet.

– Det handlar om att vara varsam och noggrann. Det händer alla att man gör misstag och delar sånt, men att man då är noga med att dra tillbaka det sen.

LÄS MER: I satirikernas värld: Varje dag är 1 april på nätet

Att bara uppdatera texten eller skriva en ny tweet där man rättar sig tycker han är en dålig lösning i det här fallet eftersom det rör sig om en bild som kan få eget liv på nätet. Själv har han satt en ”fake”-stämpel över bilden.

– Jag skulle inte bli jätteförvånad om jag om några månader tillskrivs de här åsikterna i någon politisk debatt. Sådant här sätter sig efter ett tag, säger Hanif Bali.

Hans inlägg kan läsas här:

Tidigare i år har Viralgranskaren bland annat skrivit om fejkade inlägg i socialförsäkringsminister Annika Strandhälls och utrikesminister Margot Wallströms namn.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om satir