Yttre befälet vid utryckningspolisen på Södermalm twittrade att det olycksdrabbade nya hopptornet i Tantolunden i Stockholm hade "bränts ner". Men det vill varken brandförsvaret eller polisens länskommunikationscentral kännas vid.

Det nya Tantobadet och dess hopptorn är i blåsväder efter en dödsolycka i veckan, och nu efterlyser allt fler badvakter på platsen. På onsdagsmorgonen kom det så rapporter från polisens olika Twitterkonton om en brand på platsen.

Men verkligheten visar sig vara betydligt mindre dramatisk än den ter sig på till exempel det yttre befälets Twitterkonto. Brandförsvaret i Stockholm säger till Viralgranskaren att polisen skötte branden själva.

Så det tyder på att det var en mindre brand?

– Ja, de har ju bara en handbrandsläckare i sina bilar.
 
På polisens länskommunikationscentral säger Albin Näverberg att man fick in ett larm vid 22-tiden.
 
– Ett vittne hade sett tre personer hälla ut något som de sedan tände eld på, men det var snabbt släckt, säger han och berättar att en anmälan om skadegörelse har upprättats.
 
När @YB_Sodermalm twittrar ut sin rapport om det nedbrända hopptornet får hen svar från Dagens Nyheters reporter Marijana Dragic, som visar en bild från platsen. "Nja, hopptornet står i allra högsta grad kvar", skriver hon och berättar att det bara är lite sotigt.
 
@YB_Sodermalm svarar då att deras ordval var dåligt: "Sattes i brand snarare".
 
Och på Södermalmspolisen säger man att man har hört om branden, men att man inte vet var rapporterna kommer ifrån.
 
– I morse kom det in en och sade att den hade läst att hopptornet brunnit ned. Vi här inne hade då inte hört någonting, säger Lars Neumann, biträdande yttre befäl.
 
Era konton på Twitter är ju viktiga källor för oss journalister, hur ska vi göra när ni skriver felaktigheter så här?
 
– Ja, det känns som att man ska kunna lita på det som skrivs där. Vi vet inte varför det blivit så där, det får väl visa sig så småningom. Vi hoppas det ska vara korrekt.
 
Strax efter klockan elva publicerade @YB_Sodermalm en rättelse på sitt konto.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset