Tävlingar där du bara uppmanas att dela, gilla och kommentera en bild räknas enligt Sveriges lagstiftning som lotterier och kan vara olagliga.
Tävlingar där du bara uppmanas att dela, gilla och kommentera en bild räknas enligt Sveriges lagstiftning som lotterier och kan vara olagliga.

På en Facebooksida närmast identisk med företaget Ica:s riktiga påstås det att du genom att dela en bild kan få tömma en ICA-butik till ett värde av 10 000 kronor. Men "tävlingen" är falsk och har som syfte att få dig att skriva upp dig för en dyr prenumeration.

"Nu har du chansen att tömma en av våra butiker för 10.000kr! Alla som deltar får ett presentkort värt 75kr För att delta måste du utföra följande steg: 1) Gilla bilden 2) Kommentera " 10000 " 3) Dela bilden. Vi drar 5 vinnare på sidan denna fredag. Lycka till!".

► LÄS MER: Nej, du kommer inte få en Iphone om du delar den här bilden
 

Så lyder ett inlägg på en Facebooksida med namnet ICA Sverige, som är närmast identisk med Ica-koncernens riktiga Facebooksida. I en kommentar till inlägget påstår också sidan att du kan vinna Appleprodukter genom att klicka dig in på en länk. I skrivande stund har inlägget delats över 7 000 gånger.

Tävlingen påminner om flera andra tävlingar som Viralgranskaren tidigare skrivit om. Och även i det här fallet är tävlingen en bluff, någonting Ica själva skriver på sin riktiga Facebooksida. Tävlingar där du bara uppmanas att dela, gilla och kommentera en bild räknas enligt Sveriges lagstiftning som lotterier och kan vara olagliga. Sådana lotterier är det nämligen i princip bara ideella organisationer som kan få tillstånd för.

– Alla lotterier på Facebook som handlar om att gilla och dela skulle kunna vara ett brott mot lotterilagen. För att det inte skulle räknas som ett lotteri skulle det kräva en prestation från deltagaren, och det är svårt att säga att en delning skulle vara en prestation, sa Ida Skoog, handläggare för olagligt spel på Lotterinspektionen, till Viralgranskaren i juli 2015.

► LÄS MER: Nej, du får inte shoppa på IKEA för 20 000 om du delar den här bilden
 

Klickar du dig in på länken den falska Ica-sidan uppmanar dig att gå in på kommer du till en sida där du uppmanas att registrera dig för en prenumeration som påstås kosta 19 kronor och som ger dig en chans att vinna Appleprodukter värda 15 000 kronor.

Läser du dock i avtalet som du skriver under står det tydligt att du genom att skriva upp dig betalar för en prenumeration som kostar 499 kronor i månaden.

Går du in på sidan står det dock ingenting om att du kan vinna saker utan motprestation, istället uppmanas personer som skrivit upp sig på webbsidan att ladda ner program och fylla i undersökningar för att få "poäng" de sedan kan få produkter för. Produkterna du kan köpa för poängen är dock snarare av typen "Jag kommer gilla alla dina bilder på Instagram för 500 poäng" än gratis Appleprodukter.

Viralgranskaren har sökt det danska företaget Pointworld som ligger bakom webbsidan.

► LÄS MER: Dela inte Facebooktävlingarna – de kan vara olagliga

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset