Det är oklart var bilden ursprungligen kommer ifrån.
Det är oklart var bilden ursprungligen kommer ifrån.

De senaste veckorna har det spridits bilder på ett ”hakkorsbord” som påstås säljas på Ikea. Men det stämmer inte – och möbeljätten har nu tvingats dementera ryktena efter ilska i sociala medier. "Bilden har inget med Ikea att göra", säger Per Henning på Ikea Sverige.

Bilden på svastikabordet, som påstås vara från Ikea, har skapat en sociala medier-storm i Tyskland. Därför kände sig möbeljätten tvingad att uttala sig om det falska påståendet. ”Det är självklart att ett sådant bord inte ingår i vårt sortiment, varken i Italien eller någon annanstans”, säger tyska Ikea i ett uttalande enligt Bild.

LÄS MER: Nej, Biltema i Gävle har inte julbockar bredvid tändstickorna

Det falska påståendet verkar ha sitt ursprung i Italien. Bilden lades bland annat upp av en italiensk Facebookanvändare den 2 december tillsammans med den här texten: ”Från Ikea-katalogen 2016 presenterar vi bordet Hadølf. Kampanjpris: 88 euro”. Inlägget har i skrivande stund delats över 1 500 gånger.

Men det var alltså i Tyskland som bilden blev riktigt viral och resulterade i raseri mot Ikea. Möbeljätten försöker nu hitta ursprungskällan till påståendet och undersöker möjligheten att vidta juridiska åtgärder, enligt Bild.

Även Ikea Sverige dementerar att något svastikaliknande bord skulle finnas i deras sortiment.

– Den här bilden har inget med Ikea att göra, säger Per Henning på Ikeas pressavdelning.

LÄS MER: Se upp för fejkade tweets – här är fallgroparna


En italiensk Facebookanvändare lade upp bilden den 2 december.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ikea