I inlägget finns en video med stulna bilder till en pålagd röst.
I inlägget finns en video med stulna bilder till en pålagd röst.

Hundratals fåglar har hittats döda i en park i nederländska Haag. Nu sprids påståenden om att 5G-experiment skulle ligga bakom fågeldöden. Men det finns inga belägg för att det skulle vara sant.

”Hundratals av fåglar faller döda från himlen i Haag, Nederländerna, från 5G-experiment, för att se hur stor täckningen var, och om den nya trådlösa tekniken orsakade skada i lokalområdet”.

Så inleds inlägget som publicerades på Facebook den 7 december. Bakom inlägget står en användare som dagligen delar konspiratoriska påståenden. Viralgranskaren har tidigare skrivit om skräckpropaganda om aspartam och om felaktiga påståenden om havsnivån som har publicerats av användaren.

5G-kritisk man startade ryktet

Som källa anges konspirationssajten Sagacious news som i sin tur har hämtat sina uppgifter från konspirationsbloggen Health nut news.

Bloggen publicerade den 5 november ett inlägg där det påstods att hundratals fåglar hade dött i samband med ett 5G-experiment i Haag i slutet av oktober.

LÄS MER: Sex kedjebrev på Facebook som du inte ska dela vidare

Originalkällan verkar vara en rad inlägg på Facebook av en man som ligger bakom flera 5G-kritiska konspirationssajter, enligt den amerikanska faktagranskaren Snopes.

Användaren bakom inlägget publicerar dagligen tveksamt material.

Det stämmer att ett större antal fåglar har hittats döda i en park i Haag, men det finns inga belägg för att 5G-tester skulle ligga bakom det. Totalt sett handlar det om 337 döda fåglar mellan den 19 oktober och den 23 november. Det framgår av ett uttalande på Haags officiella sajt. De skriver att orsaken till fågeldöden inte har kunnat fastslås, men att varken bakterieinfektioner eller råttgift verkar ha haft något att göra med det.

Med anledning av ryktesspridningen på nätet skriver de även:

”Det skedde inga 5G-tester för ett nytt mobilnätverk runt Huygenspark. Det kan också uteslutas som orsak till dödfallen”.

LÄS MER: Du går lättare på en lögn om du redan tror att det är så

På uppdrag av staden har ett veterinärmedicinskt laboratorium undersökt saken närmare. De hittade spår av gift från idegranar hos de döda fåglarna. Barrväxtens röda bär äts ofta av fåglar men brukar vanligtvis inte resultera i dödsfall.

De ska nu genomföra ytterligare undersökningar, svar väntas inom ett par veckor.

Massdöd av fåglar i Sverige skapade rykten

Det är inte alls ovanligt att massdöd av fåglar leder till mer eller mindre urspårade konspirationsteorier, vilket BBC skrev om redan 2011. Så var även fallet när ett stort antal döda fåglar hittades i Falköping 2011 och utanför Örnsköldsvik 2017.

Gällande 5G-nät har tester utförts i många länder, däribland Nederländerna. Enligt Snopes genomfördes ett sådant test ett par kilometer ifrån parken där fågeldöden inträffade. Men det var redan den 28 juni, alltså nästan fyra månader innan de döda fåglarna upptäcktes.

– Även om fåglarna skulle ha exponerats för 5G så är det väldigt osannolikt att det skulle kunna orsaka dödlighet, säger Eric van Rongen, ordförande för Internationella strålskyddskommissionen för icke-joniserande strålning, till Snopes.

LÄS MER: Kriget om julen har börjat i de svenska kommentarsfälten

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset