De anonyma viralsajterna fortsätter publicera identiska osignerade artiklar på sina sajter. Nu sprids en artikel om en dryck som sägs rensa dina lungor på tre dagar även om du rökt i mer än tio år. Men det finns inga vetenskapliga belägg för att påståendet stämmer.

Under den senaste veckan har sajterna nyhetsmedia.nu och expressnytt.se spridit en identisk artikel om en dryck som i artiklarna beskrivs som ett bra naturläkemedel som rensar lungorna från rökning på bara tre dagar.

Bland annat står det att ”det bästa med detta knep är att det funkar även om du rökt i flera år”.

Drycken vars recept skrivs ut i artikeln innehåller vatten, gurkmeja, hackad lök, farinsocker och ingefära – och ska enligt artikeln göra rökares lungor röda även om man rökt i mer än tio år.

I artikeln som fått spridning listas ingredienserna som påstås göra rökares lungor röda och friska.

 

Det finns inga belägg för påståendet.

Viralgranskaren ringde upp Lars Rydén, professor på FoU – Tema Hjärta och Kärl på Karolinska Institutet, i Stockholm.

– Att den dryck som rekommenderas skulle ha de effekter som antyds förefaller vara ett påstående utan vederhäftigt vetenskapligt belägg. Vad man saknar när det gäller alla dess på naturprodukter byggda påstådda mirakelkurer är kontrollerade prövningar, säger Lars Rydén.

Nästintill identiska artiklar har publicerats flera gånger på engelska.

Redan i januari 2016 publicerade en sajt som heter Simpe Capacity en artikel med rubriken ”Det här receptet rensar dina lungor på 3 dagar, även om du har rökt mer än 5 år”. Receptet i den artikeln är detsamma som nu sprids på de svenska viralsajterna.

På den engelskspråkiga sajten anges ingen seriös källa, endast en länk till en hemsida som inte längre är i bruk.

LÄS MER: Rykten och konspirationsteorier sprids om branden i Notre-Dame

Tvetydigt om gurkmeja

I den svenska artikeln står det att man måste dricka ett glas av drycken två gånger om dagen, innan frukost och två timmar före middag. ”Om du dricker detta regelbundet kommer dina lungor att rensas från gifter och din hälsa kommer att bli betydligt bättre än tidigare”, går att läsa.

Om själva drycken gör hälsan ”betydligt bättre än tidigare” är svårutrett då det inte framgår varifrån informationen till påståendet kommer ifrån.

– En ingrediens som man i olika sammanhang ansett vara intressant är extraktet av gurkmeja (Curuma loaga). Orsak till eventuell effekt är att detta är en rätt kraftig antioxidant, det vill säga inflammationshämmare, förklarar Lars Rydén.

Efter att gurkmeja sedan några år tillbaka blivit populärt i hälsokost-sammanhang har det gjorts flera studier på örtextraktet, men det är i dagsläget oklart exakt vilka hälsoeffekter gurkmeja kan ge.

LÄS MER: Nej, en svensk viralsajt har inte intervjuat ”ISIS-krigare”

Stulna bilder

I bilden till artikeln visas en skål innehållande en vätska som verkar ska föreställa den omskrivna drycken. Bilden är ihopklippt med en annan som dels visar röda och friska lungor, och dels missfärgade och näst intill svarta lungor, med texten ”After use – before use”.

Bilden har använts av olika sajter i olika syften för att illustrera rökare och icke rökares lungor.

LÄS MER: Bluffar och kopierat material göder de anonyma viralsajterna

Den bilden som föreställer två lungpar är inte avsedd att visa vad som händer efter du druckit drycken i artikeln, den första träffen vi kan hitta är på en iransk nyhetssajt för studenter och publicerades 2013. Det är oklart i vilket sammanhang som bilden publicerades men den har återanvänts flera gånger sedan dess på olika sajter för att illustrera skillnaden mellan rökare och icke-rökares lungor.

Ursprungsbilden innehåller heller ingen text så som den framställs i de artiklar som nu har fått spridning.

Anonyma personer bakom sajterna

När anonyma personer står bakom sajter som dessa och inte redovisar sina källor är det svårt att ta reda på hur de får sina uppgifter.

En av sajterna där artikeln publicerats, nyhetsmedia.nu, drivs av en svensk man som Viralgranskaren skrivit om tidigare ett flertal tillfällen.

I ett mejl till Viralgranskaren skrev mannen tidigare bland annat att han hyr ut artikelsajter till personer över hela Sverige och att “de står själva ansvariga för artiklar etc.” På frågan om vem som skriver texterna svarade han endast att ”det finns sajter där man får hämta ‘content’”.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset