På Twitter kunde det i helgen se ut som att anhängare till IS plötsligt börjat dyka upp i Stockholm för att sprida information. Så var det inte riktigt. Bilderna som spreds är gamla och personerna på bilderna är inga IS-anhängare.

”Utanför stora moskén på söder delar man ut information (med hjälp av bidrag) om att återupprätta kalifatet!”.

”Ursäkta en okunnig men är inte det där IS-flagga som är tryckt bakpå västen?” 

”Så är det! Islamiska flaggan i svart när man befinner sig i strid och på fientlig mark---> Sverige!” 

Detta är bara en av helgens tweets (med efterföljande kommentarer), med tillhörande bilder, som åtminstone kunde tolkas som att IS-anhängare befann sig i Stockholm. En annan tweet från helgen lyder: 

”Här delar IS-supportrarna i Hizb ut-Tahrir ut broschyrer i Rinkeby om Kalifatet... ”

Men att de tillhörande bilderna var gamla framgick inte riktigt. Båda är hämtade från partiet Hizb ut-Tahrirs Facebooksida. Den ena tillhör albumet "Broschyr 2013" och på den andra bilden har träden i bakgrunden inga löv.

Och enligt Magnus Ranstorp, terrorforskare och chef på Centrum för asymmetriska hot- och terrorismstudier (CATS) vid Försvarshögskolan, har partiet Hizb ut-Tahrir ingenting med IS att göra. 

– Hizb ut-Tahrir ogiltigförklarar IS utropande av kalifat, så det finns ingen koppling, säger han.

Enligt honom är partiet däremot antisemitiskt och accepterar varken demokrati eller religionsfrihet. Det är dessutom förbjudet i flera länder.

– De har ledare som både varit åtalade för rasism och antisemitism. Inget av det som de står för är förenligt med vårt samhällssystem. Jag vet inte ens om man kan kalla det för parti, snarare rörelse, säger Magnus Ranstorp.

Han betonar dock att de varken är våldsamma eller någon terrororganisation. 

– Men många anser att de är livsfarliga i och med det som de propagerar för. Och man ska vara uppmärksamma på dem. Det är ingen vanlig islamsk grupp.

En av de som twittrade om att IS-supportrar skulle vara i stan säger till Metro att han trodde att bilden var från den 8 augusti, vilket den alltså inte var. Han säger också att han inte hade belägg för det han skrev.
 
”Att skriva att svenska HuT är supporters till IS var fel eftersom jag inte har belägg för det. Dock försvarar HuT i Australien dem” skriver han i ett meddelande till Metro.

Enligt Hossein Sheiban, fil dr vid på historiska institutionen vid Stockholms universitet, var förgrundsfiguren till Hizb ut-Tahrir en egyptisk teolog som motsatte sig konceptet nationalstat i den islamiska världen. Han ville återupprätta kalifatet som hade gått under i och med upplösningen av osmanska riket och bildandet av republiken Turkiet.

Denna grundideologi, alltså att förkasta nationalstatskonceptet och i stället ha tilltro till ett kalifat, är det enda som de har gemensamt med IS.

– Speciellt nu under 2000-talet har Hizb ut-Tahrir framstått som allt mer fundamentalistiskt och liksom andra fundamentalistiska politiska bestämningar (talibaner, ISIS, jihad) växt fram som ett alternativ till nationalstater. Detta är speciellt fallet i de länder där nationalstatsprojektet har misslyckats och brutit samman i inre konflikter, det vill säga Afghanistan, Algeriet och nu i Syrien och Irak, säger han.

Metro har sökt representanter från Hizb ut-Tahrir och ytterligare fler av twittrarna utan resultat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset