Till vänster, efterlysningen som blivit viral. Till höger, hästar som är lyckligt ovetande om kalabaliken.
Till vänster, efterlysningen som blivit viral. Till höger, hästar som är lyckligt ovetande om kalabaliken.

En efterlysning efter lediga stallplatser i nordvästra Skåne har fått stor spridning under dagen, och på en plats klickats åtminstone 20 000 gånger. Men efterlysningen är från 2011 – och dessutom fejkad.

"Ett akut fall från Skåne. Finns det någon vallentunabo som har några stallplatser över?"

Så inleds en efterlysning publicerad på sajten Vallentuna fria. I efterlysningen citeras en person med en mejladress från en kattjour.

"Vi har ett fall med 200st undernärda hästar i NV-skåne. (...) Kan ni dela och snälla leta i varje vrå om ni eller någon ni känner har en plats eller lösdrift för någon snart död häst."

Efterlysningen har under dagen fått tusentals delningar på Facebook, och enligt sajten Vallentuna frias egna räkneverk har den klickats över 20 000 gånger. Men artikeln är felaktig, och dessutom nästan tre år gammal.

Redan när den publicerades, i oktober 2011, kom flera lokala medier fram till att de 200 hästarna i Skåne inte tycktes existera. P4 Malmöhus citerade länsstyrelsen, som inte hört talas om något liknande. Och bilden som används i efterlysningen togs i själva verket redan 2009, på en häst i Texas, USA.

Peter Pugliano är reporter och delägare av sajten Vallentuna fria, och han bekräftar att efterlysningen är fejkad.

– Så in i bomben. Det är någon som lagt det där på vår hemsida på något vis, och vi håller på att försöka ta bort det. Men vi får inte kontakt med någon hos vårt webbhotell, säger han och fortsätter:

– Telefonen har gått varm om det där, för det upprör ju många. Så vi har jobbat på det här sedan imorse.

”Anledningen till att den signerats av någon med Kattjouren adress är att det var en person, som vid tngagerade sig som volontär i vårt nätverk för flera år sedan som lade ut den på sin egen Facebooksida men tyvärr använde den Kattjouren-mailadress som hon då hade. Det var oerhört olyckligt eftersom informationen var felaktig och fotot på bilden dessutom inte hade med historien att göra. Vi såväl som personen som lade ut det försökte göra den damage control som gick. Vi lade ut dementi på alla de hundratals ställen där länken det första dygnet delats. Därefter gick det dock inte att hänga med. Faran med att lägga ut felaktig information på sociala medier förvisso”, säger Madelene på Kattjouren i ett mail.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset