Texten har cirkulerat på nätet sedan åtminstone 2012.
Texten har cirkulerat på nätet sedan åtminstone 2012.

”Invandrare får 12500:- i bonus för att lära sig svenska”. Påståendet kommer från ett flera år gammalt inlägg som nu har fått spridning igen. Men uppgifterna stämmer inte.

Inlägget som nu har fått spridning publicerades i november förra året på Facebook. Det har sedan dess fått över 13 000 delningar – och fortsätter att spridas.

”SERIÖST??? Invandrare får 12500:- i bonus för att lära sig svenska. Nu är det nån vänstervriden jävla idiot som vill höja till 25000:-”.
Så inleds texten i skärmdumpen. Detta ställs sedan mot påståenden om ”våra gamla som inte kan få ett kokt ägg om dagen eller grädde och sylt till pannkakor”.

LÄS MER: Nej, pensionärer får inte så här mycket mindre skattepengar än invandrare

Samma text cirkulerade på Facebook redan i januari 2012 och har sedan dess fått spridning med jämna mellanrum. Något som Viralgranskaren har skrivit om tidigare.

En snarlik text som publicerades på Facebook redan 2012.

Det är korrekt att det har funnits en bonus vars syfte var att stimulera nyanlända att lära sig svenska snabbare. Den kallades SFI-bonusen och infördes nationellt 2010. Beroende på vilken kurs den som uppfyllde kraven slutförde varierade bonusbeloppet på mellan 6 000 och 12 000 kronor.

Men bonusen slopades i juli 2014. Anledningen var att den bara visat sig ha begränsade effekter på studieresultaten.

– Det har tidigare funnits en så kallad SFI-bonus men den är borttagen och har inte ersatts av något nytt stimulansbidrag, säger Marcello Marrone som är chef på Skolverkets enhet för vuxenutbildning.

Påståendet att ”nån vänstervriden” ville höja bonusen till 25 000 kronor kan härstamma från en insändartext som publicerades i Östersunds-posten 2011 och senare i ett par andra lokaltidningar.

Som Viralgranskaren tidigare har uppmärksammat är det vanligt att kostnader för invandring ställs mot äldres ekonomiska situation och levnadsvillkor.
I denna text handlar det om att gamla inte kan få ett kokt ägg om dagen eller grädde och sylt till pannkakor. Händelser som textförfattaren kan ha läst om i Expressen 2011 och på Sveriges radios sajt 2010.

LÄS MER: Fem inlägg du aldrig ska dela på Facebook

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset