Den falska nyheten om att Island betalar män för att gifta sig med isländska kvinnor har spridits sedan slutet av juni förra året – och har nu fått spridning igen.

I artiklar som spridits påstås det att Island har brist på män och att Island på grund av detta börjat betala män som invandrar till Island för att gifta sig med isländska kvinnor. De som går med på avtalet ska betalas 5000 dollar, drygt 43700 kronor, i månaden.

Den amerikanska sajten Snopes, som bland annat faktagranskar påståenden som sprids på sociala medier, publicerade en artikel om den falska nyheten den 15 september 2016. Efter att nyheten börjat spridas igen, bland annat genom ett Facebook-inlägg på Facebooksidan ”Straight Outta Dubai” den 13 april i år, så uppdaterade Snopes sin artikel den första maj. I Sverige spreds påståendet senast under fredagen i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”.

LÄS MER: Nej, Tyskland har inte legaliserat barnäktenskap

Enligt Snopes började artiklarna spridas efter att bloggen ”The Spirit Whispers” publicerade ett inlägg där det skrevs om överpopulationen av isländska kvinnor som resulterat i att Island nu framfört lösningen – att betala män för att gifta sig med isländska kvinnor. I inlägget står det att det främst är män från norra Afrika som erbjudandet riktas mot.

Blogginlägget har i nuläget fått 769 kommentarer. Många av de som kommenterat har tagit inlägget som ett skämt, medan andra är tveksamma. ”Jag skulle verkligen älska att gifta mig med en isländsk tjej om det finns ett sätt”, ”Fortfarande OK utan de där 5000 dollarna” och ”Kommer för att ta dig” är några av de kommentarer som gränsar mellan humor och allvar.

LÄS MER: Nej, alla i Schweiz måste inte ha ett vapen hemma

Efter att flera artiklar om den falska nyheten börjat sprida sig rapporterade den engelskspråkiga isländska hemsidan The Reykjavík Grapevine i artikeln ”No, The Government Will Not Pay You To Marry An Icelander” den 1 juli 2016 om nyheten. The Reykjavík Grapevine skrev då om att isländska kvinnor under den senaste tiden fått spam-meddelanden skickade till sig från okända män och förtydligar sedan att Island inte betalar män för att gifta sig med isländska kvinnor. Artikeln hänvisar till fakta om Islands befolkningsdata, som visar att det då faktiskt fanns något fler män än kvinnor på Island.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset