Citatet spelar på en klassisk intervju där Donald Trump i ABC-programmet The View skämtade om att han kanske skulle ha dejtat sin dotter om hon inte vore just hans dotter.
Citatet spelar på en klassisk intervju där Donald Trump i ABC-programmet The View skämtade om att han kanske skulle ha dejtat sin dotter om hon inte vore just hans dotter.

Otaliga internationella medier och flera svenska, däribland Nyheter24, har under den senaste veckan spridit ett påstående om att Donald Trumps dotter Ivanka sagt att hon skulle pepparspreja honom om han inte vore hennes far. Det påståendet är dock falskt, och påhittat.

"Ivanka Trump om sin pappa: "Jag skulle pepparspreja honom". Så lyder rubriken till en artikel på Nyheter24 som publicerades under måndagen. I artikeln påstås det att Ivanka Trump, dotter till USA:s tillträdande president Donald trump, ska ha sagt att hon skulle pepparspreja honom om han inte vore hennes pappa. Citatet har spridits av bland annat Esquire, Daily Mail, New York Daily news, The Hill, Aftonbladet och flera andra medier.

Citatet spelar på en nu klassisk intervju där Donald Trump i ABC-programmet The View skämtade om att han kanske skulle ha dejtat sin dotter om hon inte vore just hans dotter. Men Viralgranskaren hittar inga belägg för att Ivanka Trump någonsin ska ha sagt som påstås.

► LÄS MER: Tre falska påståenden som sprids om Donald Trump
 

Enligt Nyheter24 ska Ivanka Trump ha sagt citatet i augusti i år, men de flesta andra medier som rapporterat om det falska citatet hänvisar istället till att Ivanka Trump ska ha sagt det någon gång 2006, när det nu spridda citatet utsågs av Chicago Tribune till ett av 2006 års bästa. En skärmdump från den artikeln kom sedan att börja spridas av en journalist den 24 november 2016 vilket ledde till att citatet blev viralt.

Men som Snopes och Gizmodo skriver finns det inga belägg för att Ivanka Trump någonsin ska ha sagt citatet i fråga – och flera medier har uppdaterat sina artiklar för att klargöra att det inte rör sig om ett riktigt citat.

Istället verkar citatet komma från en monolog programledaren och komikern Conan O´Brien höll i mars 2006 och som bland annat tillskrevs honom i den amerikanska lokaltidningen Shreveport times den 17 mars 2006, en bra tid innan Chicago times citat. 

Video från monologen verkar ännu inte finnas på nätet. Viralgranskaren har sökt NBC för en kommentar och för att se om monologen finns att tillgå i videoform.

► LÄS MER: Nej, de här bilderna visar inte Simpsons Trump-spådom

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset