Lina Nicolaisen och hunden Fiffi.
Lina Nicolaisen och hunden Fiffi.

Vi hundägare förtjänar ödmjukhet precis som alla andra. Den som ger respekt, får respekt, så sluta försöka beordra mig att koppla min hund, skriver debattören.

Vi bor i ett väldigt tätbefolkat område där det konstant är människor och djur i rörelse, jag och min hund rör oss ofta i området och jag får massor av positiv respons över hur väldresserad min hund är. Min hund går nämligen alltid utan koppel förutom där det klart och tydligt är koppeltvång.

►LÄS MER: Debatt: Koppla era barn så slipper jag koppla min hund

Det går dock inte en enda dag utan att minst en person har negativa åsikter om att jag har min hund lös, min hund som inte viker från min sida varken för andra personer eller djur. Oftast är det personer som på ett par hundra meters avstånd ropar med irritation i rösten att jag ska koppla min hund, detta är oftast i samband med hot och diverse nedlåtande kommentarer.

Uttrycker dock någon vänligt sin rädsla så tar jag gärna tag i min hund medan vi passerar, när vi stött på samma rädda personer flera gånger så har det till och med slutat med att dessa har vågat hälsa på min hund. Och jag har tur som har en så snäll och lydig hund, men omgivningen måste våga lita på mig som matte och att jag känner till min hunds begränsningar.

En hund som går lös är inte en hund att oroa sig för, en ansvarsfull hundägare låter inte sin hund gå lös om man inte kan garantera sin omgivnings säkerhet. Problemet ligger inte hos mig eller min hund, problemet ligger hos människor som förringar sin egen rädsla eller fobi och inte bearbetar den.

►LÄS MER: Insändare: Hellre hundbajs på gatorna än ciggfimpar

Sannolikheten att en människa utsätter en för någon form av våldsbrott är större än att en hund gör det, och man springer ju inte runt och skriker att människor man finner obehagliga ska handfängslas, eller hur?

Jag förtjänar inte mindre respekt för att jag har min hund lös. Vi hundägare förtjänar ödmjukhet precis som alla andra och vi ska inte behöva oroa oss för de hot vi får kastade efter oss trots att varken vi eller våra hundar har gjort någonting.

Den som ger respekt, får respekt, så sluta försöka beordra mig att koppla min hund.

Lina Nicolaisen, 26 år, Göteborg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Debatt