Det som faktiskt har hänt är alltså att lyktstolpar som tagits över av Trafikverket inte längre kommer att få julpyntas eftersom detta skulle bryta mot ellagen.
Det som faktiskt har hänt är alltså att lyktstolpar som tagits över av Trafikverket inte längre kommer att få julpyntas eftersom detta skulle bryta mot ellagen.

Flera högerextrema och antimuslimska sajter och bloggar har under veckan spridit påståenden om att Sverige förbjudit julbelysning för att inte "uppröra muslimska flyktingar". Men Sverige har varken förbjudit julbelysning eller gjort det för att inte uppröra flyktingar.

"Sweden bans christmas lights in public to avoid angering muslim refugees." Så löd rubriken på ett blogginlägg på den antimuslimska debattören Milo Yiannopoulos blogg. I skrivande stund har artikeln fått över 43 000 interaktioner på sociala medier. Artiklar med liknande rubriker om budskap har även spridits av den högerextrema konspirationssajten Infowars samt otaliga sidor med namn som " Freedom daily", "Conservative brief" och "Morning news USA". Även högerextrema Fria tider har i en artikel påstått att "Trafikverket förbjuder julbelysning".

► LÄS MER: Nej, du kan inte bevisa någons "rätta" ålder med de här nättjänsterna
 

Urpsrunget verkar vara den konspiratoriska bloggen Speisa som under slutet av oktober publicerade en artikel som påstod att Sverige förbjudit julbelysning på lykstolpar som ägs av staten. Speisa i sin tur hänvisar till ett inslag från SVT Nyheter Jönköping med rubriken "Ingen julbelysning i småorter till advent."

I artikeln står det klart att Sverige inte förbjudit julbelysning. Det som däremot har hänt är att Trafikverket inte längre kommer att låna ut sina lykstolpar för att kommuner ska kunna dekorera dessa med julbelysning. Det rör sig egentligen inte om någon lagförändring, utan det handlar om att Trafikverket tagit över ansvaret för lyktstolpar på större genomfartsvägar, som i regel går genom mindre samhällen. Det bekräftar Trafikverkets pressjour för Viralgranskaren.

– Vi ser över det här för att vi inte har rätt att låta andra ta el från vår anläggning enligt el-lagen. Och stolparna är inte dimensionerade för vikten som julbelysningen har och vi måste ta bort sådant som inte ska vara där. Vi garanterar säkerheten först, säger Elin Isaksson, nationell samordnare för trafikreglering på Trafikverket till SVT Nyheter Jönköping.

► LÄS MER: Ja, européer flydde till flyktingläger i Syrien under andra världskriget

Faktumet att Trafikverket inte kommer att låta de lyktstolpar de har ansvar för julpyntas möttes av kritik från flera av landets kommuner. I flera fall, som i Hestra i Jönköping, rör det sig om en lång tradition om att pynta lyktstolparna på huvudgatan.

– Alla jag har pratat med är bedrövade över detta. Jag tycker att det är ett slag mot de små samhällena som jag tycker är lite överdrivet, säger Bengt Palmquist, ordförande för Hestra samhällsförening till SVT.

Det som faktiskt har hänt är alltså att lyktstolpar som tagits över av Trafikverket inte längre kommer att få julpyntas eftersom detta skulle bryta mot ellagen. Julbelysning i sig är inte förbjudet på något sätt, och inte lagar eller beslut har tagits som rör julbelysning. "Muslimska flyktingar" har heller ingenting med saken att göra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset