Anledningen till namnbytet var en annan, enligt de som anordnar marknaden.
Anledningen till namnbytet var en annan, enligt de som anordnar marknaden.

Julmarknaden i belgiska Brygge går numera under namnet ”vintermarknad”. Enligt Fria tider är orsaken att de inte vill "förolämpa muslimer". Men det stämmer inte – sanningen har förvanskats under nyhetens väg till Sverige.

”Julmarknad byter namn till ’vintermarknad’ – vill inte ’förolämpa’ muslimer”.

Så lyder rubriken till en artikel som publicerades av den högerextrema sajten Fria tider den 30 oktober. I skrivande stund har artikeln över 2 000 interaktioner i sociala medier.

– Det stämmer inte. Julmarknaden har bara blivit en del av vintermarknaden, säger Piet Vanderyse som är med och anordnar marknaden.

Som källa anger Fria tider den belgiska nyhetstidningen Het Laatste Nieuws, HLN. I artikeln som de hänvisar till står det dock ingenting om att anledningen till namnbytet skulle vara att de vill undvika att förolämpa muslimer eller ”människor av annan tro”.

LÄS MER: Sex kedjebrev på Facebook som du inte ska dela vidare

Den troliga källan

Mer troligt är att de använt den antimuslimska propagandasajten Voice of Europe som källa. Deras rubrik är nämligen: ”Belgian Christmas Market is named Winter Market, because it ‘could offend other beliefs’”.

Alltså väldigt likt påståendet i Fria tiders artikel.

Rubriken till Voice of Europes artikel som publicerades den 29 oktober.

Kritiken i belgisk media kommer framför allt från politikern Pol Van Den Driessche som tillhör det nationalistiska partiet Ny-flamländska alliansen, N-VA.

Piet Vanderyse på Brugs Handelscentrum, som är med och anordnar marknaden, känner inte alls igen bilden som målas upp. Det är dessutom för tredje året i rad som namnet ”vintermarknad” används, men det är först i år det har blivit uppståndelse.

– De försöker bara skapa ett problem som inte finns av det. Vi är inte en politisk organisation, men det finns vissa som vill göra oss politiska, säger han till Viralgranskaren.

LÄS MER: Nej, det här är inte ”socialdemokratiska nazistuniformer”

Utlovar klassiska julaktiviteter

Enligt Piet Vanderyse var anledningen till namnbytet att de ville bredda marknaden och göra namnet ”mer neutralt”. På så sätt menar han att de på ett bättre sätt kan marknadsföra aktiviteter som kanske inte har så mycket med julen att göra till fler människor. Som exempel lyfter han skridskobanan och isskulpturerna.

Det kommer fortfarande att finnas fullt med julrelaterade aktiviteter i samband med vintermarknaden, lovar Piet Vanderyse.

Det finns alltså ingen koppling mellan namnbytet och att inte ”förolämpa muslimer”?

– Nej, inte alls.

På grund av uppståndelsen runt marknadens namn har Brugs Handelscentrum publicerat ett uttalande på Facebook. Där slår de fast att de inte vill dras in i det politiska spelet:

”Julen handlar om att föra människor samman och borde inte användas för att uttrycka partipolitiska åsikter”, står det i inlägget.

Brugs Handelscentrum skriver också att de öppnar upp för att marknaden kan kallas något annat i framtiden och välkomnar alla att skicka in sina namnförslag.

Om Viralgranskaren

Har du stött på ett påstående eller en nyhet som du vill att vi ska granska sanningshalten i? Tveka inte att höra av dig till oss på Facebookpå Twitter eller på mejl.

Viralgranskaren följer det svenska journalistförbundets yrkesetiska regler samt de riktlinjer som det internationella faktakollsnätverket IFCN har satt upp.

Här kan du läsa mer om hur Viralgranskaren jobbar.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om julen julmarknad