Den övre bilden må innehålla de aktuella ledarna för Argentina, Chile och Brasilien. Det är däremot fel att jämföra den med den undre bilden och påstå att den innehåller personerna som höll samma poster 1973.

Reuters & AP

Båda fotografierna är äkta, men bara den övre föreställer vad den påstås föreställa i den spridning som just nu förekommer.

Argentinas, Chiles och Brasiliens president idag och för 40 år sedan.” Så har den här bilden beskrivts i tiotusentals tweets och Facebookposter, ofta också med ett andäktigt tillägg i stil med ”historiens vingslag flappar oberäkneligt” eller motsvarande. Och som symbol för de delar av den historiska utvecklingen som går från militarism och mot pacifism är den verkligen slående och stark.

Tyvärr är det bara den övre bilden som verkligen föreställer Argentinas, Chiles och Brasiliens presidenter. Den är tagen i mars i år, när Michelle Bachelet svors in som Chiles nya president i sällskap av sina kollegor från grannländerna, Argentinas Cristina Fernández de Kirchner och Brasiliens Dilma Rousseff. 

Vad den nedre bilden i själva verket föreställer är kärnan i den mililtärjunta som tillsammans med Pinochet (mitten) tog över i Chile 1973. Förutom Pinochet syns Gustavo Leigh Guzmán och Jose Toribio Merino, detta enligt ett blogginlägg av två sydamerikanska historieprofessorer samt en bild som AP skickade ut i samband med Pinochets död 2006. 

Om bilden nedan hade stämt med hur det såg ut 1973 hade den förutom Pinochet föreställt Emílio Garrastazu Médici, Brasiliens president, och Juan Perón, Argentinas dito vid den tiden. En parentes i sammanhanget är att Argentina året därefter faktiskt fick en kvinnlig president, Isabel Martínez de Perón. Hon verkar dock tyvärr inte ha varit så mycket bättre än hennes samtida manliga kollegor – under 2000-talet har Argentina försökt få henne utlämnad från Spanien för att kunna reda ut fallen med de politiska aktivister som spårlöst försvann under hennes regeringstid.

Nä, könet har sällan någon större betydelse. Utom möjligen när den hjälper till att få en bild spridd på nätet på falska premisser.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset