Artikeln saknar helt belägg.
Artikeln saknar helt belägg.

Enligt en artikel på en sajt med namnet "American news" kommer rapartisten Kanye West att lämna USA efter att Donald Trump valts till president. Men artikeln, som över 330 000 gillningar på Facebook, saknar helt konkreta belägg.

"Kanye West OFFICIALLY leaving the country after Donald Trump is elected". Så lyder rubriken till en artikel som under torsdagen publicerades på Facebooksidan "American news". Artikeln har i skrivande stund fått över 330 000 gillningar och var under torsdagsmorgonen enligt analysföretaget Ezy insights artikeln som vid tillfället delades snabbast på sociala medier i hela världen med över 1 000 gillningar, delningar och kommentarer i minuten.

Klickar man på artikeln ser man dock att den är publicerad den 19 april 2015 och har rubriken "Kanye west to leave the country because america is ‘Too Racist’".

► LÄS MER: Viralsajter utnyttjar USA-väljarna – här är historien om en fejkad historia

 

I artikeln redogörs en händelse som lyder ungefär som följande. Kanye West ser Kim Kardashian bli kallad för en "N-ordet älskare" av en förbipasserade och slår sedan mannen. Sedan "hotar" han att lämna landet för att han anser att USA är för rasistiskt. Någon källa uppges inte.

Enligt TMZ ska en liknande händelse ha ägt rum i januari 2014. West kom sedermera att stämmas av mannen som ursprunligen skrikit det rasistiska tillmälet, men enligt New York daily news kom båda parter sedan att förlikas. Inte någonstans i TMZ:s artikel står det att läsa om att Kanye West hotat att lämna USA.

American News, vars artiklar saknar byline och vars ägare inte direkt går att spåra är en av otaliga sajter som under de senaste åren dykt upp på amerikanska sociala medier. Artiklarna är starkt vinklade, gjorda för att delas på sociala medier och är ofta falska eller missvisande.

I en stor granskning gjord av Buzzfeed news granskades hypervinklade Facebooksidor med namn som Eagle rising och Occupy democrats, Facebooksidor som från en tydlig vänster- eller högervinkel publicerar "nyheter" som ofta helt saknar konkret faktainnehåll.

I sin granskning kom Buzzfeed fram till att 40 procent av inläggen från de högervinklade sidorna inte var helt sanna. Inläggen från de vänsterinriktade sidorna var i 19 procent av fallen inte helt sanna. 

► LÄS MER: Ja, Trump vann – men alla historier som spridits är inte sanna

 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset