En svensk satirsida har väckt uppseende i sociala medier över det politiska fältet. Bland annat sprids påståendet att SD-politikern Kent Ekeroth vill införa ett totalförbud mot pepparsalami.

Enligt fejkartikeln på Inzoomat.se har Sverigedemokraterna lämnat in en motion om skärpt regelverk för köttindustrin och ett totalförbud för pepparsalami.

"Pepparsalamin är osvensk till både utseende och smak, säger Kent Ekeroth till Inzoomat."

Men det finns ingen sådan motion, Instagram-kontot som artikeln hänvisar till finns inte och Inzoomat är helt uppenbart en satirsida. 

►LÄS MER: Här är Storken – Jakob, 20, lurade hela Sverige

En del som kommenterade detta på nätet uppmärksammade detta – andra inte.

Ett tips, när man misstänker att en sajt är fejk, är att kolla på övriga artiklar och Inzoomat gör ingen besviken med rubriker som "Öresundsbron nedmonteras – skeppas till Nordkorea" och "Hon vill förbjuda Patrik", en artikel om en riksdagsmotion från en vänsterpartist om att förbjuda vissa mansnamn. (En snabb koll visar att varken riksdagsledamoten eller motionen existerar, och att bilden som påstås föreställa politikern kommer från en tjänst med modellbilder.)

►Viralgranskarens varningslista – kolla om nyheten är fejk

– Det finns naturligtvis ingen substans i att vare sig Kent Ekeroth eller att någon annan inom partiet skulle ha lagt en motion om att förbjuda någon typ av mat, säger Henrik Gustafsson, informationsansvarig på Sverigedemokraterna till Viralgranskaren.

– Dock kan satir, som det här uppenbarligen handlar om, vara ett sätt att medvetengöra samt öka det generella intresset för politiken i stort, vilket vi naturligtvis välkomnar, även om det kan vara så att vi inte alltid delar andemeningen i ett specifikt inslag eller artikel.

Viralgranskaren har sökt Kent Ekeroth samt personen eller personerna bakom sajten Inzoomat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset