En film där en ung svensk man pratar om en våldtäkt har fått internationell spridning – men egentligen är filmen en uppgift i ämnet svenska på Mikael Elias gymnasieskola i Göteborg för fem år sedan.

I filmen berättar en ung man med kraftig brytning om hur han begått en våldtäkt och hur offret egentligen var med på det. Men personen är en skolelev som spelar teater.

– Varje gång någon startar en webbläsare så borde det komma upp en liten skylt där det står: Ingenting på internet är sant, säger mannen till Viralgranskaren.

På en annan av skolelevernas filmer kan man se att det står "uppgift i historia A". Men nu har filmen börjat leva ett eget liv på nätet.

►LÄS MER: Nej, det här är inte muslimer som firar terrordåden i Paris

Bland annat har Facebook-gruppen "Ukip referendum TV channel" lagt upp filmen och skrivit att det rör sig om en känd författare som pratar med våldtäktsmän om deras gärningar. Det brittiska partiet Ukip kännetecknas av EU-motstånd, invandringsfientlighet och högerpopulism. Där har den fått tusentals delningar och personer skriver "han borde kastreras ", "ut med honom" och "sådan är de, muslimerna". Många uttrycker också tvivel om huruvida det är fejk eller inte.

Även hatsajten Exponerat har rapporterat om klippet.

►LÄS MER: Här är sanningen bakom statistiken för "våldtäktslandet" Sverige

Filmen är uppladdad av en person på Youtube som nästan uteslutande har laddat upp negativa filmer om muslimer i Sverige, även där står det att det är en känd författare som gör research. Men filmen är snodd och den verkliga källan är alltså en grupp skolelever på Mikael Elias gymnasieskola i Göteborg.

De har nu gått ur skolan sedan många år tillbaka och är förvånade när Viralgranskaren ringer och berättar om filmens spridning.

– Det var en svenska-uppgift efter det att vi läst en bok om författare som åker till fängelser och intervjuar våldtäktsmän. Vi bara rekonstruerade en scen ur boken, fast med ganska överdrivna toner, berättar mannen som spelade våldtäktsmannen i filmen.

►LÄS MER: Facebooktävlingar, flyktingmyter och matlarm – så var Viralgranskarens år


Han förstår inte hur folk kan tro på saker som läggs upp på Youtube.

– Det är ju bara en videouppladdningssajt. Det finns inga referenser i videon och inget som kopplar det till att det skulle vara på riktigt. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset